Chiar dacă fostul șef SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vinovăția, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, nu crede că acesta este cel care și-a asumat vina pentru acțiunile ce au avut loc cu doi ani în urmă și că a fost persoana care a luat decizie asupra cazului profesorilor turci expulzați. Despre asta democratul a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
„Aceasta a fost o tragedie pentru R. Moldova, cu atât mai mult că copiii mei au învățat la această școală. În ziua aceea am fost telefonat de către un profesor de la acest liceu, mi-a spus ce se întâmplă, am încercat să dau câteva telefoane. Când am luat legătura cu unul dintre șefii acestei instituții, mi-a spus că avionul decolează de pe aeroportul de la Chișinău. Nu vreau să fac publice discuțiile din cadrul partidului. Chiar dacă au fost audieri în comisia parlamentară, nu am înțeles motivele reale, cine sunt cei care au avut o contribuție la acest caz. Ce ține de decizia instanței, nu cunosc toate elementele care au stat la bază. Cred că până la urmă se va face lumină. Nu cred că domnul Botnari a fost cel care a luat toate aceste decizii. Cunoscând această problemă de mai mult timp, fiindcă în perioada ceea de două ori m-am văzut cu președintele Turciei, m-am întâlnit și cu premierul Turciei. Eu am spus foarte clar că acest liceu este o instituție din R. Moldova care se subordonează legilor din țara noastră și că pe noi nu ne interesează ce zice partea turcă. Dacă sunt dovezi clare, să se lucreze prin intermediul serviciilor. O parte din profesori au primit cetățenia R. Moldova, astfel, au fost scoși din pericol”, a spus Filip.
Menționăm că pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.
Potrivit procurorului general, Vasile Botnari și-a recunoscut vinovăția. Totuși, Stoianoglo consideră că deciziile fostului șef SIS ar fi fost influențate din exterior.
În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.
În vara lui 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro. Botnari a mai achitat 380.000 de lei pentru avionul cu care au fost transportați profesorii.
Vezi și aceste știri

Cine se face vinovat de expulzarea profesorilor turci? Versiunea președintelui comisiei securitate națională

Mai multe organizații ale societății civile cer pedepsirea celor care se fac vinovați de expulzarea celor șapte cetățeni turci. Cine sunt semnatarii petiției
