60.030 de moldoveni de peste hotare, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil în vederea participării la alegerile pentru funcția de președinte țării. Este cel mai mare număr înregistrat de sistemul CEC de la înființarea acestuia, și de 17 ori mai mare decât numărul de moldoveni care s-au înregistrat prealabil în 2016, în pragul precedentelor alegeri prezidențiale. Atunci, în sistem figurau puțin peste 3.500 de moldoveni.
Din numărul total de solicitări, 2.819 au fost făcute pe suport de hârtie. După mai multe sesizări și o investigație jurnalistică privind fraudarea procesului de înregistrare, CEC spune că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online.
Menționăm că, în câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la prezidențiale. Totodată, în urma unei investigații s-au depistat mai multe cazuri de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia, în care zeci de oameni au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia, asta chiar dacă nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită. În liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.
De notat că pe 16 septembrie, în spațiul public a apărut o listă cu locațiile secțiilor de votare din străinătate, asta deși procesul înregistrării, la acel moment, încă nu era finalizat. Informația a fost confirmată de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, care a declarat pentru AGORA că lista expediată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este una provizorie. Din listă reieșea că se propune deschiderea a 38 de secții în Federația Rusă, iar pentru Italia - 45 de secții.
Amintim că rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.
Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.
Vezi și aceste știri

EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale?

În atenția partidelor politice. CEC a stabilit termenul limită de prezentare a rapoartelor financiare pentru prima jumătate a acestui an
