Pentru plăți informale în școli, un părinte achită în medie anual 5.600 de lei. Cel mai mult se plătește pentru lecții suplimentare (SONDAJ)

Pentru plăți informale în școli, un părinte achită în medie anual 5.600 de lei. Cel mai mult se plătește pentru lecții suplimentare (SONDAJ)


Cele mai multe plăți neformale în școli se fac pentru lecțiile individuale și cărți sau caiete suplimentare, iar banii nu sunt solicitați de cadre didactice, ci în special de comitete părintești sau părinții o fac din propria inițiativă. Aceasta arată datele unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice cu tema „Plățile informale în școli”. La întrebări au răspuns 1.100 de părinți.

Rugați să-și estimeze cheltuielile anuale pentru studiile copiilor, menționând limba vorbită și mediul de reședință, părinții au raportat cheltuieli care în mare parte nu diferă în funcție de acești indici. Tituși, cei din orașe au spus că cheltuie pentru plăți informale 6.959 de lei în an, iar pentru plăți formale în medie 5.493 de lei timp de un an. Proporțiile sunt diferite în cazul satelor. Părinții spun că cheltuie mai mult pentru plăți formale – 6.244 lei în medie, și 4.943 lei în medie pentru plăți informale.

Datele arată că în mare parte, atât familiile care câștigă lunar până la 40.000 lei, cât și cele care câștigă sub 4.000 de lei, cheltuie la fel pentru învățământul copiilor. „Acest fapt arată încă o dată că educația în mare măsură este asigurată de stat și indiferent de statutul familiilor cheltuielile sunt la fel. Dar aici apare problema poverii acestor plăți”, spun autorii studiului.

Datele mai arată că banii alocați de stat pentru finanțarea studiilor per elev, sunt mai mulți în fiecare an. Dar totodată cresc și sumele pentru plăți informale. În 2015, statul a alocat 8.770 lei pentru un elev, iar părinții plăteau informal 1.588 de lei pentru copilul său. În 2020, suma alocată de stat per elev ajunge la 13.247 lei, iar plățile suplimentare din partea părintelui -la 5.613 lei.

Cele mai mari sume se achită pentru lecțiile suplimentare. Raportat la numărul celor care le achită, în medie suma ajunge la 2.900 lei pentru un elev. Cei mai mulți părinți sunt de acord să achite pentru cărți și caiete suplimentare. În medie, plata se ridică la circa 700 de lei pe an.

Datele arată că odată cu intrarea în vigoare a Codului Educației de Etică s-au diminuat cheltuielile pentru cadouri. Acestea ajung la 20 de lei pentru o lună.

Părinții au fost întrebați cât de des se fac plăți neformale

1/4 dintre respondenți zic că plățile informale se fac o dată pe tot parcursul anului școlar. 20% din respondenți spun că nu au plătit niciodată.

Autorii au comentat că deși se atestă că plățile informale sunt des întâlnite, acestea nu neapărat sunt ilegale. Aceasta în condițiile în care unii părinți doresc mai mult pentru copii lor și își permit, spre exemplu, să achite ore suplimentare. Dar de altă parte apare și problema accesului egal la studii sau „echitatea studiilor”. Aceasta presupune că orice copil trebuie să aibă aceleași șanse la o educație de calitate. 

Părinții au fost întrebați cine solicită plățile informale

35% dintre respondenți au zis că plățile sunt colectate de comitetul părintesc. Iar 24% - din propria inițiativă.

Printre cele mai răspândite motive pentru care părinții fac aceste plăți neformale, aceștia au enunțat: „Plătesc toți, plătesc și eu” -23%, „Plățile făcute îmbunătățesc calitatea studiilor” - așa cred 18,5%,  „Se îmbunătățesc condițiile din școală”-18,3%, iar 8% o fac ca să nu aibă probleme copilul său.

Este de menționat faptul că peste 38% dintre respondenți au spus că sumele pentru plățile informale sunt accesible pentru ei. 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita. 8% dintre respondenți au menționat că sumele sunt mari și nu și le pot permite.

Totodată, 41% dintre respondenți au menționat că dacă ar depinde doar de ei, n-ar achita nimic pentru învățământ așa cum acesta este gratuit. Iar 14% au zis că ar fi dispuși să achite în continuare.

În studiu au participat persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, cu statut de îngrijitor al cel puțin un copil care frecventează o instituției de învățământ primar, gimnazial sau liceal. În sondaj au participat 1.099 de respondenți. Marja de eroare este de 3%. Sondajul este reprezentativ la nivel național.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Șarov dă asigurări: Mii de calculatoare vor ajunge în școli în scurt timp, din banii Băncii Mondiale și cei alocați de Guvern

Șarov dă asigurări: Mii de calculatoare vor ajunge în școli în scurt timp, din banii Băncii Mondiale și cei alocați de Guvern

Două săptămâni de la redeschiderea școlilor și grădinițelor: 187 de elevi și 173 de profesori, infectați cu COVID-19

Două săptămâni de la redeschiderea școlilor și grădinițelor: 187 de elevi și 173 de profesori, infectați cu COVID-19

Soluții pentru ecuația în care lecțiile online sunt în plus, iar tehnica de calcul - în minus

Soluții pentru ecuația în care lecțiile online sunt în plus, iar tehnica de calcul - în minus

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
  Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • După Cortină cu Maggy Platon – maternitatea, câștigurile de pe Instagram și cum dintr-o...
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
 • 4
  Un copil de trei ani a murit la petrecerea de ziua lui, jucându-se cu o armă
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.