Cele mai multe plăți neformale în școli se fac pentru lecțiile individuale și cărți sau caiete suplimentare, iar banii nu sunt solicitați de cadre didactice, ci în special de comitete părintești sau părinții o fac din propria inițiativă. Aceasta arată datele unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice cu tema „Plățile informale în școli”. La întrebări au răspuns 1.100 de părinți.
Rugați să-și estimeze cheltuielile anuale pentru studiile copiilor, menționând limba vorbită și mediul de reședință, părinții au raportat cheltuieli care în mare parte nu diferă în funcție de acești indici. Tituși, cei din orașe au spus că cheltuie pentru plăți informale 6.959 de lei în an, iar pentru plăți formale în medie 5.493 de lei timp de un an. Proporțiile sunt diferite în cazul satelor. Părinții spun că cheltuie mai mult pentru plăți formale – 6.244 lei în medie, și 4.943 lei în medie pentru plăți informale.
Datele arată că în mare parte, atât familiile care câștigă lunar până la 40.000 lei, cât și cele care câștigă sub 4.000 de lei, cheltuie la fel pentru învățământul copiilor. „Acest fapt arată încă o dată că educația în mare măsură este asigurată de stat și indiferent de statutul familiilor cheltuielile sunt la fel. Dar aici apare problema poverii acestor plăți”, spun autorii studiului.
Datele mai arată că banii alocați de stat pentru finanțarea studiilor per elev, sunt mai mulți în fiecare an. Dar totodată cresc și sumele pentru plăți informale. În 2015, statul a alocat 8.770 lei pentru un elev, iar părinții plăteau informal 1.588 de lei pentru copilul său. În 2020, suma alocată de stat per elev ajunge la 13.247 lei, iar plățile suplimentare din partea părintelui -la 5.613 lei.
Cele mai mari sume se achită pentru lecțiile suplimentare. Raportat la numărul celor care le achită, în medie suma ajunge la 2.900 lei pentru un elev. Cei mai mulți părinți sunt de acord să achite pentru cărți și caiete suplimentare. În medie, plata se ridică la circa 700 de lei pe an.

Datele arată că odată cu intrarea în vigoare a Codului Educației de Etică s-au diminuat cheltuielile pentru cadouri. Acestea ajung la 20 de lei pentru o lună.
Părinții au fost întrebați cât de des se fac plăți neformale
1/4 dintre respondenți zic că plățile informale se fac o dată pe tot parcursul anului școlar. 20% din respondenți spun că nu au plătit niciodată.

Autorii au comentat că deși se atestă că plățile informale sunt des întâlnite, acestea nu neapărat sunt ilegale. Aceasta în condițiile în care unii părinți doresc mai mult pentru copii lor și își permit, spre exemplu, să achite ore suplimentare. Dar de altă parte apare și problema accesului egal la studii sau „echitatea studiilor”. Aceasta presupune că orice copil trebuie să aibă aceleași șanse la o educație de calitate.
Părinții au fost întrebați cine solicită plățile informale
35% dintre respondenți au zis că plățile sunt colectate de comitetul părintesc. Iar 24% - din propria inițiativă.

Printre cele mai răspândite motive pentru care părinții fac aceste plăți neformale, aceștia au enunțat: „Plătesc toți, plătesc și eu” -23%, „Plățile făcute îmbunătățesc calitatea studiilor” - așa cred 18,5%, „Se îmbunătățesc condițiile din școală”-18,3%, iar 8% o fac ca să nu aibă probleme copilul său.
Este de menționat faptul că peste 38% dintre respondenți au spus că sumele pentru plățile informale sunt accesible pentru ei. 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita. 8% dintre respondenți au menționat că sumele sunt mari și nu și le pot permite.
Totodată, 41% dintre respondenți au menționat că dacă ar depinde doar de ei, n-ar achita nimic pentru învățământ așa cum acesta este gratuit. Iar 14% au zis că ar fi dispuși să achite în continuare.
În studiu au participat persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, cu statut de îngrijitor al cel puțin un copil care frecventează o instituției de învățământ primar, gimnazial sau liceal. În sondaj au participat 1.099 de respondenți. Marja de eroare este de 3%. Sondajul este reprezentativ la nivel național.
Vezi și aceste știri

Șarov dă asigurări: Mii de calculatoare vor ajunge în școli în scurt timp, din banii Băncii Mondiale și cei alocați de Guvern

Două săptămâni de la redeschiderea școlilor și grădinițelor: 187 de elevi și 173 de profesori, infectați cu COVID-19
