
Observatorii Promo-LEX „tratează cu suspiciune” inițiativa CEC-ului de a majora numărul secțiile de votare peste hotare
Observatorii Misiunii Promo-LEX spun că „tratează cu suspiciune” inițiativa autorității de a majora cu peste 50 numărul secțiile de votare peste hotare. Aceștia sunt indignați că CEC a luat decizia de a deschide nu 150 de secții de votare planificate conform bugetului, ci 202.
・
„CEC deja deținea informații preliminare privind eventualul refuz al unor state de a deschide secții în afara locațiilor misiunilor diplomatice”, susțin observatorii.
Promo-LEX a observat și faptul că CEC încă la data de 11 septembrie 2020, cu cinci zile până la expirarea termenelor prevăzuți pentru înregistrare, a expediat propunerile privind organizarea secțiilor peste hotare către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
„Adoptarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare înainte de expirarea termenului legal și fără a ține cont de toate înregistrările prealabile poate duce la pierderea încrederii publicului față de acest procedeu, dar și de a trezi suspiciuni de politizare a deciziei”, mai afirmă experții.
În opinia Promo-LEX, cadrul legal existent nu conține prevederi precise și suficiente care ar asigura egalitatea de șanse pentru toți concurenții la scrutinul prezidențial, în special în condițiile participării și a președintelui actual.
AGORA amintește că, deși înregistrare prealabilă pentru moldovenii aflați peste hotare sau în stânga Nistrului expiră miercuri, 16 septembrie, o listă provizorie cu locațiile secțiilor de votare din străinătate, a apărut deja. Informația ne-a fost confirmată de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil care susține că lista expediată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este una provizorie.
Promo-LEX mai spune că, numărul total al înregistrărilor (2018-2020) la finalizarea procedurii a fost de 60.035, dintre care în contextul alegerilor prezidențiale – 35.910. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului 2020, au vizat: Italia – 12.067, Marea Britanie – 9.478, Germania – 6.423 și Federația Rusă – 6.202.