„Suntem în prezența unei recidive periculoase, deoarece repetat Curtea de Apel nu a examinat cauza, nu a admis explicații din partea partidului, nici a unei părți din cadrul procesului. Vom merge mai departe la Curtea Supremă de Justiție pentru a demonstra dreptatea noastră. Sperăm că CSJ va intra în esență problemei abordate. În caz contrar, vom merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a ne apăra drepturile care sunt sfidate de CEC și Curtea de Apel”, a spus vicepreședintele pe domeniul justitie a PACE, Maxim Chișca.
Membrii PACE cer și ei demisia președintelui CEC, Dorin Cimil.
„PACE se solidarizează cu partidele pro-europene care cer demisia președintelui CEC, dar reiterăm că acesta a fost pus în funcție la inițiativa unuia din aceste partide pro-europene”, a menționat Denis Roșca, prim-vicepreședintele PACE.
AGORA amintește că, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat la data de 11 septembrie, hotărârea Curții de Apel Chișinău, care a declarat inadmisibilă acțiunea Partidului Acasă Construim Europa înaintată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC). Asta după ce PACE nu a fost înregistrat în lista partidelor care își pot înainta un candidat pentru alegerile prezidențiale din acest an.
CEC și-a motivat decizia prin faptul că pot să-și înainteze candidați formațiunile politice care au fost înaintate înainte de începerea perioadei electorale.
Precizăm că miercuri, PAS a cerut demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Partidul, care, de altfel, l-a propus pe Cimil în funcție, în 2019, susține că observă acțiuni și declarații de-ale șefului CEC „care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.
De partea cealaltă, Cimil, susține că va rămâne în funcția de conducere și își va continua activitatea în conformitate cu legislația, asumându-și responsabilitatea pentru decizii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.