Președintele Comisie Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că va rămâne în funcția de conducere și își va continua activitatea în conformitate cu legislația, asumându-și responsabilitatea pentru decizii. Aceasta după ce membrii Partidului Acțiune și Solidaritate i-au cerut demisia. Cât despre circulara care prevede interzicerea finanțării de către partide a candidaților la Președinție, Cimil susține că nu a semnat-o.
„Consider că nu am luat decizii, nu am întreprins acțiuni și nu am făcut declarații care ar constitui o încălcare a legii sau a jurământului depus și ar servi drept temei pentru demisie.
Cu privire la acțiunile despre care se menționează că le-am întreprins, vreau să declar următoarele. Am gestionat, în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă, am prezentat informații relevante subiectului și am dispus verificarea cererilor depuse la CEC. Urmare finalizării procesului de înregistrare prealabilă, am sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate”, susține Cimil.
Cât despre circulara ce include prevederi despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, președintele CEC spune că nu a susținut-o și nu a semnat-o, argumentându-și decizia la ședința CEC.
„Chiar dacă am fost desemnat de către acest partid politic, îmi mențin poziția echidistantă, iar acțiunile mele nu favorizează un anumit concurent electoral. În deciziile pe care le iau mă conduc strict de principiile legalității, dreptății și independenții, nu mă las și nu mă voi lăsa influențat de vreo forță politică”, a mai adăugat Cimil.
Președintele CEC spune că va continua să își exercite atribuțiile manageriale conform legii și că își asumă responsabilitatea pentru deciziile luate.
Reacția președintelui CEC vine după ce miercuri, PAS a cerut demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Partidul, care, de altfel, l-a propus pe Cimil în funcție, în 2019, susține că observă acțiuni și declarații de-ale șefului CEC „care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.
Mai mult, lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat indignată de informația unei circulare, potrivit cărei partidele politice n-ar avea voie să cheltuie banii fracțiunii în campania electorală. Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar fi pus la cale această decizie pentru a frauda alegerile prezidențiale.
Și deputatul Sergiu Sîrbu s-a arătat surprins de modul în care CEC a interpretat legislația electorală și a stabilit că partidul și candidatul înaintat de formațiune sunt persoane juridice diferite. Acesta susține că este unul dintre autorii prevederilor noi ale Codului Electoral, dar ar fi avut cu totul altă viziune. „Pe cât de stranie, pe atât de ilegală”, spune deputatul Pro Moldova despre circulara CEC.
Iar joi, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a depus o contestație la Curtea de Apel, prin care califică circulara Comisiei Electorale Centrale drept neconstituțională și abuzivă. Din numele formațiunii, se solicită instanței anularea integrală a actului.
Vezi și aceste știri

PLDM a contestat la Curtea de Apel circulara CEC ce interzice finanțarea de către partide a campaniei candidaților la șefia statului. O califică neconstituțională

Sîrbu, despre decizia CEC de a limita finanțarea candidaților la șefia statului: Sunt autor la prevederile Codului Electoral, dar nu m-am gândit la așa interpretare

L-au propus în funcție, iar acum îi cer să plece. PAS solicită demisia președintelui CEC, Dorin Cimil
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
