În timp ce majoritatea statelor își reformează serviciul diplomatic punându-l în serviciul propriilor economii, Republica Moldova nu are o politică externă care să se axeze pe o promovare activă a intereselor economice în afară. Aceasta este concluzia analizei „Diplomația economică: reintegrarea verigii lipsă în politica externă a Moldovei”, realizată de expertul IDIS, Valentin Lozovanu.
Potrivit expertului, în Republica Moldova nu se discută despre diplomația economică. Actele normative sunt vagi și slab implementate, iar una din cauze ar fi lipsa bugetului și a resurselor umane pregătite în acest domeniu. La fel, una din lacune este lipsa diviziunii clare a responsabilităților între ministerul Economiei și cel al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Totodată, expertul IDIS Viitorul constată că rețelele de reprezentare diplomatică ale țării nu sunt utilizate în deplină capacitate, persistă deficiențe de coordonare între instituții, dar și de cooperare cu sectorul privat, societatea civilă, diaspora, spațiul academic etc., fapt ce cauzează o utilizare limitată a instrumentelor diplomației economice.
„Un alt aspect important îl reprezintă faptul că, în timp ce majoritatea țărilor (MB, Franța, Germania, Olanda) își concentrează atenția spre economiile țărilor emergente cu perspective de creștere economică sustenabilă (China, India, Brazilia, Africa de Sud ș.a.), Republica Moldova este orientată aproape exclusiv spre UE (o piață matură și foarte competitivă, cu o creștere economică însă mai lentă) și într-o măsură nesemnificativă (poate cu excepția Chinei și încercarea de păstrare a piețelor tradiționale din CSI) în altă parte.
Totuși, aceasta nu trebuie să excludă identificarea și valorificarea și a altor oportunități (pentru atragerea investițiilor și diversificarea piețelor de export). Un asemenea set de măsuri de ordin extern va complementa reformele economice interne de modificare a structurii economiei Moldovei și va contribui astfel la schimbarea paradigmei de dezvoltare”, mai afirmă autorul în lucrarea sa.
”Concepția privind politica externă a R. Moldova, aprobată încă în anul 1995, este, din anumite puncte de vedere, depășită de evoluțiile politice și economice din lumea contemporană. Concepția respectivă, în opinia noastră, ar trebui reactualizată, îmbunătățită și prin prisma conceptului de diplomație economică. Implementarea eficientă a conceptului de diplomație economică, așa cum demonstrează experiența altor state mici, precum Slovenia, Lituania, Cehia etc., ar aduce rezultate semnificative privind stimularea exportului și atragerea investițiilor”, a precizat, la rândul său, Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.
Vezi și aceste știri

SUA ar putea menține 100.000 de soldați în Europa pentru un viitor previzibil în fața amenințării ruse

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”, consideră ministra de externe a Marii Britanii
