Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin „secret de stat”. Stoianoglo spune că sentința de condamnare a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.
„Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție”, a afirmat Procurorul General.
Reprezentanții părocuraturii Generale menționează că conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice.
De asemenea, în calitate de membru al CSM, Procurorul General a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile ce-i vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.
Amintim că, pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef SISVasile Botnari s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.
Potrivit procurorului general, Vasile Botnari și-a recunoscut vinovăția. Totuși, Stoianoglo consideră că deciziile fostului șef SIS ar fi fost influențate din exterior.
În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”

Lipsă de cvorum la CSP. Membrii urmau să discute demisia in corpore a membrilor Comisiei de preselecție a candidaților pentru șefia PCCOCS
