Ulianovschi s-a retras din cursa pentru funcția de Director General al OMC. „Presiunile politice au determinat diplomația R. Moldova să nu mă promoveze”

Ulianovschi s-a retras din cursa pentru funcția de Director General al OMC. „Presiunile politice au determinat diplomația R. Moldova să nu mă promoveze”

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, candidat la Șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a anunțat că se retrage din cursa mondială în acest concurs unde au participat alți șapte candidați din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic, fiind primul candidat al Europei Centrale și de Est, care participă pentru prima dată în istoria sistemului mondial de comerț în această competiție de top mondial.

Acesta și-a motivat retragerea prin faptul că ar fi fost presiuni politice „a unor demnitari de stat de nivel înalt” care ar fi intenționat să nu-l promoveze pe Ulianovschi la funcția de director OMC.

„Republica Moldova a avut o șansă unică de a obține o poziție de top mondială, participând cu profesionalism în acest concurs, dar din păcate presiunile politice de la nivel național, gelozia și răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura mea. Regret faptul că, după aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți, echilibrați și să ne promovăm acele cadre peste hotarele țării. Fără stabilirea unor aranjamente bilaterale sau regionale între guvernul Republicii Moldova și alte state, nici un candidat nu ar putea să câștige prin unanimitate cele 164 de voturi din cadrul OMC. Regret că după fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau. Am sperat, totuși, că cel puțin, pe ultima sută de metri din concurs, voi obține sprijinul minim necesar din partea Guvernului Republicii Moldova”, a comentat fostul ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Publicitate

Amintim că, în luna iulie, atât Tudor Ulianovschi, cât și viceministru în guverne conduse de Iurie Leancă, Valeriu Streleț și Chiril Gaburici, au fost propuși din partea Republicii Moldova în calitate de candidat la funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal