Andrian Candu nu a fost înregistrat de CEC în cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat de CEC în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală nu a acceptat cererea de înregistrare a liderului partidului Pro Moldova, Andrian Candu, în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Membrii CEC au constatat mai multe erori în listele cu semnături depuse de grupul de inițiativă. De cealaltă parte, reprezentanții Pro Moldova spun că vor merge în instanță. 

Decizia de respingere a fost aprobată cu cinci voturi pentru și două abțineri - Vladimir Șarban și Sergu Gurduza.

„Eu consider că Pro Moldova nu are voie să participe in aceste alegeri, pentru că a fost înregstrat la ASP după ce a fost stabilită data alegerilor”, și-a argumentat abținerea Sergiu Gurduza.

Publicitate

Pro Moldova a prezentat în jur de 25.000 de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Nu a fost îndeplinită însă cealaltă condiție – listele de subscripție completate în mai multe raioane nu au atins plafonul minim de 600 de susținători.

Raportorii au identificat mai multe date eronate ale susținătorilor – fie au fost greșeli tehnice, fie buletinul de identitate era expirat, fie unii s-au repetat în liste, fie aveau domiciliul într-o altă localitate. Ba chiar unii alegători incluși în liste apar ca decedați în sistemul informațional.

„Nu am văzut alte probe care să mă facă să-mi schimb opinia pe marginea acestui caz. Cele invocate de dvs deja au fost verificate. Erorile care au fost admise, nu ni le puteți invoca nouă. Persoanele care colectează semnnăturile sunt responsabile de corectitudinea acestor date”, a menționat Vladimir Șarban, membru CEC delegat să verifice probele suplimentare prezentate de grupul de inițiativă.

„Special am verificat copiile buletinelor prezentate care au termenul de valabilitate expirat. Am identificat un caz în care termenul de valabilitate a buletinului a expirat în 2018, dar persoana are un alt buletin din 2017. De unde ați făcut rost de astfel de copii, în momentul în care persoane respectivă are și se folosește de un alt act de identitate. Asta mă face să cred că e un show de prost gust. Nu ne șantajați și nu ne amenințați”, a declarat membrul CEC Vasile Gafton.

În apărarea lor, reprezentanții Pro Moldova au menționat că erorile identificate sunt pur umane.

„Dacă eu merg undeva și mă reprezint ca Adrian Candu, nu o să fiu recunoscut. Dar daca un alegător merge le vot și vede o mică eroare in listă, i se interzice să voteze? nu. Adică dreptul de vot este permis, dar semnătura în susținerea unui candidat nu e permis”, a subliniat Andrian Candu.

Menționăm că joi, în cadrul ședinței CEC, raportorul proiectului, Maxim Lebedinschi, a insistat că mai multe date din listele de subscripție au fost completate eronat, acestea fiind insuficiente pentru înregistrarea candidatului. De partea cealaltă, reprezentanții Pro Moldova au dat vina pe sistemul informațional al CEC. De exemplu, un susținător a fost identificat drept decedat de sistem, fiind însă declarat viu de formațiunea politică, care insistă că are dovezi în acest sens.

Pro Moldova a prezentat 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Nu a fost îndeplinită însă cealaltă condiție – listele de subscripție completate în mai multe raioane nu au atins plafonul minim de 600 de susținători.

Pentru a fi înregistrați, pretendenții la fotoliul de președinte trebuie să adune între 15 mii și 25 de mii de semnături.

Până acum, au fost înregistrați oficial în calitate de candidați la scrutinul din 1 noiembrie liderul PN, Renato Usatîi, și președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal