
R. Moldova, printre țările cu cele mai multe cazuri letale în accidente rutiere: 277 de decese în 2019
Doar în anul 2019, în accidente rutiere au decedat 277 de persoane. Astfel, Republica Moldova înregistrează 78 de decese la un milion de locuitori. Iar în capitală, în perioada ianuarie – august 2020, s-au produs 477 accidente rutiere, în urma cărora 20 de persoane au decedat, iar 539 au fost traumatizate. Sunt date sistematizate într-o notă analitică elaborată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
・

Situația în municipiul Chișinău
Potrivit datelor oferite de poliție, pe parcursul anului curent, până în luna august, în capitală s-au produs 477 accidente rutiere. Drept urmare, 20 de cazuri au fost letale, iar alte 539 de persoane au fost traumatizate. Numărul este în descreștere comparativ pe perioada similară a anului 2019.
Însă, în perioada martie-iunie 2020 mobilitatea cetățenilor a fost mult mai mică, din cauza restricțiilor instituite de către CNESP. Acest fapt este confirmat și de Google Community Mobility Report, conform căruia media mobilității pe țară pentru comerțul cu amănuntul, parcuri, stațiile de tranzit și deplasarea la locurile muncă a fost cu 42% mai mică în aprilie 2020, decât în aprilie 2019.
Astfel, este important de menționat că cea mai mare parte a descreșterii numărului de accidente a fost cauzată de pandemia Covid-19 și mai puțin de alți factori.
Principala cauză de producere a accidentelor, în ultimii doi ani este neacordarea priorității pietonilor. În comparație cu anul 2018, în anul 2020 ponderea acestor accidente a crescut cu 10%, atingând cota de 26% din numărul total de accidente înregistrate în municipiul Chișinău.
Analizând numărul de accidente comise în dependență de intervalul de timp, observăm că în orele cu luminozitate redusă (intervalul 20:00 – 06:00), deși numărul de accidente înregistrate reprezintă doar 21%, numărul persoanelor decedate atinge 45% din numărul total de victime înregistrate.
În anul 2018, Republica Moldova a semnat Declarația comună a Parteneriatului Estic privind siguranța rutieră, asumându-și obiectivul de a reduce numărul deceselor cu 25% în perioada 2016-2020 și de a adopta Viziunea Zero la construcția sau reabilitarea infrastructurii rutiere din țară. Iar conform obiectivelor Globale ale ONU pentru dezvoltarea durabilă, numărul deceselor rutiere trebuie redus cu 50% până în anul 2030.
Urmăriți aici detalii despre cauzele producerii accidentelor rutiere și recomandările cu care vin IPRE pentru reducerea numărului lor.