Producția industrială din R. Moldova este în scădere cu 6,3% față de 2019

Producția industrială din R. Moldova este în scădere cu 6,3% față de 2019

În ianuarie-iulie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială în R. Moldova a fost mai mică cu 6,3%. Iar în luna iulie a anului curent, micșorarea a fost cu 2,4%, comparativ cu perioada similară din 2019,  informează Biroul Național de Statistică. Cele mai mari diminuări sunt constatate în industria prelucrătoare.

În primele șapte luni ale anului curent s-au constat diminuări ale producției industriale pe câteva segmente: producției în industria extractivă a scăzut cu 3,2%, în industria prelucrătoare se constată diminuări cu 6,3% și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - cu 6,4%.

Totodată, în luna iulie 2020 reducerea producției a fost cauzată de descreșteri în industria prelucrătoare - 3,7%. De altă parte, s-au înregistrat creșteri în industria extractivă cu 15,7% și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 5,9%, atenuând scăderea producției pe total industrie cu respectiv 0,5% și 0,4%.

În luna iulie curent, comparativ cu aceeași perioada a anului 2019, industria alimentară în ansamblu a înregistrat o descreștere a producției industriale cu 0,6%.

În același timp s-au înregistrat creșteri a producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – de 10,6 ori (motivând creșterea pe total industrie cu 0,4%) sau prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 11,8% (+0,1%).

În perioada de referință s-au înregistrat descreșteri față de iulie 2019 și la alte activități ale industriei prelucrătoare, în special la: fabricarea echipamentelor electrice – cu 48,4% (cauzând reducerea pe total industrie cu 1,8%), fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – cu 46,9% (-2,3%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor – cu 38,8% (-0,7%); industria metalurgică – cu 25,0% (-0,1%).

Totodată, în perioada de referință față de iulie 2019, producția industrială a înregistrat creșteri la activitățile: industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații – cu 47,1% (motivând creșterea pe total industrie cu 1,2%).

Sectorul energetic în perioada iulie 2020 față de iulie 2019 a înregistrat majorarea producției industriale cu 5,9%, motivând creșterea indicelui general de producție pe total industrie cu 0,4%.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal