De ce se întărește leul? Expert: E un beneficiu pentru populație, dar afectează enorm producătorul autohton

De ce se întărește leul? Expert: E un beneficiu pentru populație, dar afectează enorm producătorul autohton
Foto: AGORA


Leul moldovenesc, în acest, an s-a apreciat considerabil, față de valutele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Astfel, de la începutul anului, leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu aproape 5%, iar față de valutele regionale, aprecierea este mult mai mare, variind de la 20% față de rubla rusească și până la 23,3% față de lira lurcească. Este concluzia la care a ajuns expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, aprecierea leului este benefică pentru populație, deoarece avem o temperare a creșterii de prețuri, ceea ce în condiții de criză chiar este un colac de salvare pentru cei mai săraci. Dar spune economistul, un leu puternic afectează enorm producătorul autohton. Astfel, ei suportă pierderi enorme și pierd piețele de desfacere, atât în țară cât și peste hotare. Datorită cursului valutar, producția noastră este mai scumpă decât producția din Turcia și Ucraina, cu peste 20%, ceea ce face ca piața autohtonă să fie suprasaturată cu producție de import.

Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi enorme exportatorilor, în special celor care exportă în Rusia producție agricolă. Aceștia pierd în acest an 20% din veniturile lor din cauza cursului valutar. În condiții de criză economică și secetă, cursul valutar puternic este a treia lovitură primită de ei.

În consecință, explică expertul, avem o situație fără precedent în istoria Republicii Moldova, când politicienii solicită public deprecierea valutei. „Noi am avut zeci de intervenții ale politicienilor și presiuni asupra Băncii Naționale, însă, toate de până acum s-au referit strict la faptul că leul moldovenesc se deprecia puternic. Iar, în prezent avem pentru prima dată când politicienii presează BNM pentru faptul că leul moldovenesc se apreciază”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, trebuie de menționat faptul că BNM a intervenit constant în ultimele luni pe piața valutară, procurând zeci de milioane de dolari lunar, pentru a nu permite apreciarea și mai puternică a leului moldovenesc. Dacă BNM nu intervinea, susține expertul, leul moldovenesc ar fi fost în prezent mult mai puternic. Totodată, datorită acestor intervenții, rezervele valutare ale țării au crescut cel mai rapid din istoria țării cu câte 3,8 milioane de dolari zilnic timp de 140 de zile și au ajuns la 3,4 miliarde de dolari.

Veaceslav Ioniță susține că sunt câteva cauze care au dus la aprecierea leului moldovenesc. Cererea de valută pe piața valutară, timp de un an, a scăzut cu 200 de milioane de dolari, de la 2,26 miliarde de dolari în iulie 2019  la 2,06 miliarde de dolari în iulie 2020. Scădere, determinată în cea mai mare parte de scăderea importurilor.

De notat că în primele șapte luni ale anului trecut, importurile au constituit 3,3 miliarde de dolari, iar în acest an ele au scăzut până la 2,9 miliarde de dolari, cea ce însemnă o scădere de peste 400 de milioane de dolari. Scăderea fost determinată de scăderea prețului la resursele energetice și reducerea consumului populației. Primul factor este pozitiv, deoarece prețurile mici la resursele energetice ne permite să facem economii de valută, iar al doilea factor este aparent negativ. Însă, faptul că noi consumăm mai puțin înseamnă că ne balansăm consumul cu veniturile. Respectiv această reducere a importurilor a îmbunătățit parțial balanța comercială a Republicii Moldova și a scăzut puternic cererea de valută și ca rezultat a contribuit la aprecierea leului.

De asemenea, spune economistul, în perioada aprilie-iunie, portofoliul de credite bancare a suferit o modificare fără precedent în istoria Republicii Moldova. Creditele în valută au scăzut cu un miliard de lei, iar creditele în lei au înregistrat o creștere de un miliard de lei. Astfel, portofoliul creditelor bancare în luna iulie a ajuns la 42 de miliarde de lei, similar cu cel din luna martie. Însă, structura lui s-a schimbat esențial. A avut loc o conversie a creditelor luate în valută la credite luate în lei. Aceasta de datorează creșterii portofoliului de credite al persoanelor fizice, care nu au dreptul să se crediteze în valută și atractivității mai mare a creditelor în lei, față de cele în valută.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, comerțul nostru extern, în perioada de criză, a devenit mai echilibrat, cea ce este benefic pentru economie și Balanța de Plăți a Republicii Moldova. La fel, economia noastră trece de la economia în valută la economia în lei. BNM a întreprins mai multe acțiuni pentru a descuraja dolarizarea economiei. Primul rezultat este ponderea fără precedent, de 70% a creditelor în lei, în totalul creditelor bancare.

Expertul menționează că BNM trebuie să atragă atenție mai mare la interesele producătorilor autohtoni, iar cursul valutar este un instrument puternic pentru creșterea competitivității economiei locale. Expertul recomandă Băncii Naționale, pe termen scurt să intervină și mai activ pe piața valutară, dar să nu uite de obiectivele sale de bază: temperarea creșterii prețurilor și trecerea de la economie națională bazată pe valută, la economie națională bazată pe leul moldovenesc.

Cum lucrăm în pandemie?
Ne-au fost afectate conturile, nu și dorința de a scrie pentru tine. Susține-ne.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Polonia: Peste 100.000 de persoane au ieșit la protest, cerând anularea hotărârii ce interzice aproape total avorturile

Polonia: Peste 100.000 de persoane au ieșit la protest, cerând anularea hotărârii ce interzice aproape total avorturile

Lacul „La Izvor”, mai „plin de viață”: Apele au fost populate cu 3,5 tone de de puieți de pești

Lacul „La Izvor”, mai „plin de viață”: Apele au fost populate cu 3,5 tone de de puieți de pești

Mii de persoane, evacuate din Filipine: Țara se pregătește de cel mai puternic taifun din 2020

Mii de persoane, evacuate din Filipine: Țara se pregătește de cel mai puternic taifun din 2020

Advertoriale
Animest Chișinău face 10 ani. Istoria evenimentului și ce filme putem vedea la ediția din acest an

Animest Chișinău face 10 ani. Istoria evenimentului și ce filme putem vedea la ediția din acest an

Ești tânăr și poți genera idei inovatoare pentru problemele sociale? Înscrie-te la „Anti-Trafficking Hackathon”

Ești tânăr și poți genera idei inovatoare pentru problemele sociale? Înscrie-te la „Anti-Trafficking Hackathon”

La Cahul funcționează o „Școală de programare robotică și electronică STEM”. Aceasta dezvoltă copiilor gândirea algoritmică și creativitatea

La Cahul funcționează o „Școală de programare robotică și electronică STEM”. Aceasta dezvoltă copiilor gândirea algoritmică și creativitatea

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)
  Oameni ca tine: Aliona Bezman, femeia care îmblânzește bombele (FOTO)
 • Cum am putea construi o economie puternică și care aspecte îndepărtează investitorii străini. De vorbă cu Mariana Rufa și Ana Ciurac, în studioul AGORA
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Până la lacrimi! Noul videoclip al lui Kapushon „Prin ochii lui Ilie Vieru” i-a emoționat...
 • Dezamorsarea bombelor este ceea ce știe mai bine să facă. Află povestea Alionei Bezman,...
Cele mai populare
 • 1
  Ziarul de Gardă: Pădurari din R. Moldova ar fi obligați să completeze liste cu persoanele care îl vor vota pe Igor Dodon (FOTO, AUDIO)
 • 2
  Ucraina a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
 • 3
  Nu știți pe cine să alegeți? Comedy Zebra Show „candidează”: „La fiecare familie care mă va vota, le dăruiesc un Mercedes!” (VIDEO)
 • 4
  Trei oameni au murit pe loc într-un grav accident la Orhei. Șoferul a vrut să depășească o căruță (FOTO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.