Ședința de judecată în dosarul Șor, pornit pentru escrocherie și spălare de bani, care urma să aibă loc luni, 21 septembrie, la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată din nou, la solicitarea procurorilor și avocaților lui Ilan Șor. Ședința de judecată a fost amânată pentru data de 25 septembrie 2020.
Procurorii care instrumentează cauza au solicitat amânarea ședinței de la Curtea de Apel Cahul, întrucât toate materialele din dosar se află la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, CSJ urmează să se pronunțe privind solicitarea de strămutare a examinării dosarului la altă instanță de judecată.
Pentru jurnaliștii AGORA, unul dintre avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco a spus că completul de judecată a respins cererea și a dispus continuarea examinării dosarului.
„Pe data de 17 septembrie Curtea de Apel Cahul a expediat tot dosarul penal la Curtea Supremă. Astăzi în ședință procurorul a solicitat amânarea examinării dosarului, deoarece judecătorii nu dispun de dosar. Este prima oară în istoria acestui dosar când avocații au căzut de acord cu poziția procurorului. Însă instanța de judecată, din nu știu care motive, au considerat că ei pot examina dosarul fără dosar”,
Apărătorul lui Șor spune că a înaintat o cerere de recuzare a completului de judecată care-i examinează dosarul lui Șor, pe motiv că aceștia ar fi „examinat dosarul în lispa cauzei penale”.
„Noi am înaintat recuzarea. Iar recuzarea, la fel, urmează să fie examintă cu dosarul. Instanța de udecată sunt puși într-o situație când ei singuri nu știu ce să facă. Este o abatere foarte gravă că judecătorul Movilă a dispus examinarea dosarului în lispa cauzei penale”, menționează Aureliu Colenco.
Avocatul mai susține că va solicita implicarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Procuraturii Generale (PG) pe marginea acestui caz.
„Noi ne rezervăm dreptul să ne adresăm atât la CSM, cât și la PG privind acest dosar, pentru că sunt abateri foarte grave care arată că acest complet de judecată este imparțial și nu poate examina acest dosar penal”, mai afirmă Colenco.
AGORA amintește că, Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017, de către prima instanță, la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel atât de procuror, cât și de avocații inculpatului și de reprezentantul SA Banca de Economii. Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.
Șor a fugit din R. Moldova după ce Partidul Democrat a anunțat că cedează guvernarea. În prezent, acesta este căutat în toată lumea de Interpol. Potrivit informațiilor oferite de autoritățile din Israel, acesta a intrat pe teritoriul statului.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
