O nouă componentă a scandalului internațional FinCEN, o serie de documente scurse de la Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA. Băncile americane au declanșat alarma pentru bani suspecți când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea separatistă – „Transnistria”. Datele arată că băncile de peste ocean au raportat Trezoreriei SUA aproape fiecare dolar suspect care intra sau ieșea de pe ușa de la Tiraspol. Printre plățile dubioase înregistrate au fost și cele făcute de Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei spre o bancă din regiunea transnistreană. De sub lupa americanilor de la combaterea spălării banilor nu au scăpat nici banii Sheriff-ului, un holding deținut de doi oligarhi de peste Nistru, scrie Rise Moldova.
Pe 5 aprilie 2013, Bank of New York Mellon a informat autoritățile americane despre faptul că, prin intermediul conturilor intermediare deschise la alte bănci, a înregistrat cinci operațiuni suspecte, în sumă de 66.400 de dolari. Jumătate din acești bani au intrat pe conturile băncii din regiunea transnistreană de la Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei, pe 11 octombrie 2012, în două tranșe. Cealaltă jumătate din bani a fost transferată între mai multe companii din Ucraina, Belarus, Vietnam și regiunea transnistreană, pentru a deconta diverse mărfuri printre care: parfumuri și lichior.
Beneficiarul transferurilor a fost Bank Ipotechniy cu sediul la Tiraspol. În 2010, proprietarii așa-zisei bănci erau doi afaceriști ruși, frații Valeriu și Pavel Zadorin. Ulterior, prin structura de acționariat au figurat și Dmitry Bashkatov un adjunct al „bancherului negru” Gherman Gorbuntsov, dar și o persoană de încredere al milionarului kazah Talgat Baitaziev.
Acum trei ani, Bank Ipotechniy a fuzionat cu o altă bancă de la Tiraspol – Eximbank, care anterior a purtat denumirea de Gazprombank.
În prima zi de octombrie 2013, Bank of New York Mellon face o nouă raportare. De această dată sunt vizate 12 companii internaționale cu acționariat netransparent sau care au fost înregistrate în diferite paradisuri fiscale.
Suma suspectă este de 40 de milioane de dolari.
Una din aceste firme se numește Cotton Capital Asia LP, cu sediul în Edinburgh, Marea Britanie în aceeași locație fiind și alte aproape 170 de companii, inclusiv Axiano Limited, care a oferit servicii de secretariat la companii, implicate în Laundromat și „furtul miliardului”, dar și la companii afiliate lui Vladimir Plahotniuc.
Cotton are o relație veche cu Tirotex, o importantă fabrică de textile de la Tiraspol, conectată la holdingul Sheriff. Astfel, în prima jumătate a anului 2013, Cotton a încasat (prin contul său de la filiala Danske Bank din Estonia, pe unde au trecut 200 de miliarde de euro prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare), aproape 1,5 milioane de dolari de la Tirotex, transferați prin contul de la Mobiasbancă, plată raportată de BNY Mellon către Trezorerie.
Ulterior, Cotton a încasat alte câteva milioane de la Tirotex, iar în 2017 a fost lichidată.
În mai 2016, o altă bancă americană – HSBC Bank USA (HBUS), a creat un raport de activități suspecte în baza aceluiași aviz dat de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN) în 2011.
HSBC Bank a alertat autoritățile după ce a identificat două bănci de la Tiraspol, incluse în „lista neagră” care îi foloseau conturile corespondente pentru a efectua 117 transferuri în sumă de 8,7 milioane de dolari.
Acestea erau Bank Ipotechniy și Agroprombank, ultima fiind una dintre cele mai mari bănci din stânga Nistrului și este afiliată grupului Sheriff.
Citiți mai multe pe Rise Moldova.
Vezi și aceste știri

Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat

Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
