ADEPT nu recomandă deschiderea a șase secții de votare în Rusia și șapte în Italia și SUA (DOC)

ADEPT nu recomandă deschiderea a șase secții de votare în Rusia și șapte în Italia și SUA (DOC)

Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) publică o nouă notă analitică privind locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotarele țării pentru 42 de state. Specialiștii au enumerat statele și au menționat 13 țări în care cred că nu ar trebuie să fie deschise secțiile de votare, fie că numărul moldovenilor care s-au înregistrat este mic, fie că distanța dintre localități este prea mare. 

Asociația nu recomandă să fie deschise secții de votare în:

- Lvov din Ucraina (în regiune circa 348 moldoveni s-au înregistrat, cu peste 1.900 mai puțin decât în Kiev);

Publicitate

- Ierusalim din Israel (Distanța Ierusalim - Tel Aviv este de circa 70 km);

- Setubal, Faro, Porto din Portugalia (distanța dintre localităția este de circa 50 km, din acest motiv ADEPT menționează că este firesc ca o secție de votare să fie deschisă doar la Lisabona;

- Alicante / Valencia, Malaga din Spania (distanța prea mare dintre localități);

- Tralee din Irlanda (CEC argumentează că este necesar de deschis o secție de votare în Limerick și nu în Tralee, deoarece Limerick este înconjurat de orașe și este conectat la numeroase artere stradale);

- Vancouver din Canada (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Marseille din Franța (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Raleigh, Springfield, Minneapolis, Asheville, Portland, Spokane, Orlando din SUA (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Edinburgh din Marea Britanie (distanța prea mare dintre localități);

- Bacău din România (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Kassel din Germania (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Krasnoyarsk, Nijnevartovsk, Kaliningrad, Novosibirsk, Kaluga, Surgut din Federația Rusă (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Ancona, Napoli, Bari, Palermo, Reggio Emilia, Rimini, Genova din Italia (numărul mic de înregistrări prealabile).

Analizând propunerile CEC, Asociația ADEPT a identificat că în 24 de localități, deschiderea secțiilor de votare nu este justificată nici de criteriul înregistrării prealabile, nici de cel al participării la alegerile parlamentare din 2019, pentru unele localități fiind un număr infim de înregistrări. ADEPT spune că și în alte nouă localități, numărul propus de secții de votare este insuficient.

ADEPT scrie că în 18 țări (unde există și misiune diplomatică) urmează a fi deschise câte o secție de votare, respectiv în: Republica Austria, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Bulgară, Republica Cehă, Republica Populară Chineză, Republica Elenă, Confederaţia Elveţiană, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Japonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), Statul Qatar, Regatul Suediei, Ungaria și Republica Turcia. În Turcia, cel mai probabil că vor putea deschise două secții de votare, deoarece există atât o ambasadă în Ankara, cât și un consulat general în Istanbul.

În 15 țări urmează a fi deschide două sau mai multe secții de votare și anume în: Belgia, Ucraina, Statul Israel, Polonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Canada, Franța , Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Germania, Federația Rusă și Italia.

În patru țări, printre care în 2019 a fost deschisă o secție de votare, probabil nu vor fi deschide secții de votare: Croația, Georgia, Finlanda și Principatul Monaco.

În 4 țări, în care anterior nu au fost deschise secții de votare, Norvegia, Danemarca, Luxemburg și Cipru, ar putea fi deschise secții de votare.

Amintim că, săptămâna trecută Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa Ministerului de Externe propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări, deși devizul de cheltuieli al instituției pentru anul 2020 prevede activitatea a 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Potrivit art.54 alin.(3) din Codul Electoral, pentru secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova, CEC va aloca nu mai mult de 5.000 de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare.

Citește și: Secțiile de votare pentru diasporă în 2020 versus 2016. În Federația Rusă, Italia și SUA ar urma să fie pregătite cu zeci de locații mai multe

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal