CC a avizat negativ proiectul Guvernului de modificare a Constituției, care vizează sistemul judecătoresc

CC a avizat negativ proiectul Guvernului de modificare a Constituției, care vizează sistemul judecătoresc

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii. Potrivit președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, inițiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi.

„Inițiativa de revizurie a Constituție R. Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea prevederilor art. 102 al. 4 și 141 ali. 1(c). Inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire. CC constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude blocajul, textul „nu sunt afiliate politic”, alin. (4)”, a spus Domnica Manole.

Aceasta a menționat că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare.

Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată.

Proiectul vizează executarea măsurilor de ordin legislativ, prevăzute de Pilonul I „Sistemul judecătoresc” din planul de acțiuni pentru implementarea strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

Publicitate

Proiectul își propune ca judecătorii să fie numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, magistrații sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, modificările prevăd că Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, textul proiectului propune ca din componența CSM să facă parte judecători aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului. Aceștia vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv.

Un proiect similar a fost înregistrat în Parlament la 18 ianuarie 2018, iar pentru că legea nu a fost adoptată timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea fost declarată nulă.

Proiectul legii constituționale a fost avizat de Comisia de la Veneția.

Amintim că la 5 februarie Comisia de la Veneția a examinat Proiectul de Modificare a Constituției în vederea consolidării sistemului judecătoresc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal