Stoianoglo: „Ne gândim să reexaminăm dosarul profesorilor turci”. PG va insista ca Botnari să mai achite 50.000 de euro

Stoianoglo: „Ne gândim să reexaminăm dosarul profesorilor turci”. PG va insista ca Botnari să mai achite 50.000 de euro

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, ar putea fi obligat să mai achite 50.000 de euro prejudicii familiilor profesorilor turci expulzați din R. Moldova în 2018. Într-un interviu pentru Newsmaker, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că instituția pe care o conduce va insista asupra achitării acestor bani. Mai mult, Procuratura Generală (PG) ar putea cere reexaminarea dosarului. 

„Pentru mine, omenește, și pentru familia mea, aceste evenimente au fost o tragedie. Copiii mei învățau la liceul moldo-turc [Orizont]. Cunosc multe persoane dintre cele care au fost expulzate. Ba mai mult, eram prieten cu ele. Am fost la proteste ca persoană care a condamnat acțiunile autorităților. Altă parte este acumularea dovezilor, și în acest sens, noi am avut anumite probleme”, a dezvăluit Stoianoglo.

Procurorul general susține că în dosar a fost complicat de adunat dovezi, inclusiv împotriva fostului șef SIS.

„Noi am avut probleme privind baza de dovezi, inclusiv împotriva domnului Botnari. Dar noi înțelegeam că doar șeful instituției a putut da ordine să se facă astfel de lucruri. Noi am făcut tot posibilul ca el să fie condamnat. Acum, putem vorbi despre faptul că pedeapsa este prea blândă și noi vom efectua o investigație internă. Nu cred că procurorul de caz avea vreo intenție rea. În plus, pentru a-l pedepsi pe Botnari, era important să ne asigurăm că el va compensa daunele aduse statului. În acest sens, a fost o istorie aparte, pentru că, din câte înțeleg, nimeni n-a dorit să compenseze benevol dauna. Noi am reușit să obținem ca dosarul să fie examinat într-un termen foarte scurt”, susține Stoianoglo.

Acuzatorul de stat afirmă că PG va insista ca Botnari să mai plătească 50 mii de euro. Acesta a achitat prejudiciul de 125.000 de euro, pe care R. Moldova i-a plătit familiilor a cinci profesori conform deciziei CtEDO din anul 2019. În anul 2020, Moldova a acceptat să plătească 50.000 de euro altor două familii ale profesorilor care, la fel, s-au adresat la CtEDO.

„Ne gândim să reexaminăm (n.r. - dosarul). Dar, iarăși, suntem limitați prin metode legale. Hotărârea luată este legală, indiferent de faptul dacă ne place ea sau nu. Haideți să modelăm o altă situație: domnul Botnari s-ar fi ales cu pedeapsa propusă de procuror, i s-ar fi dat un termen cu suspendare, pentru că el și-a recunoscut vina. Ce schimbă aceasta? În viziunea mea, e mai bine ca el să plătească amenda în buget decât să aibă doi-trei ani pedeapsă cu suspendare”, a mai adăugat Alexandr Stoianoglo.

Amintim că cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018.

Publicitate

Menționăm că pe 10 septembrie s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal