
CSJ a respins recursul PACE împotriva încheierii Curții de Apel Chișinău. Partidul nu poate fi inclus în lista formațiunilor care-și pot înainta candidați la prezidențiale
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, împotriva Curții de Apel (CA) Chișinău. Pe 17 septembrie, instanța de apel a respins acțiunea PACE prin care formațiunea cerea să fie inclusă în lista partidelor care au dreptul să înainteze sau să susțină candidații la prezidențiale. Cei din proaspătul partid se arată scandalizați de decizia instanței supreme, întrucât, pe 11 septembrie, aceasta a anulat prima hotărâre a Curții de Apel Chișinău. PACE susține că același complet de judecată de la CSJ a luat o decizie diametral opusă la zece zile distanță, iar acest lucru poate însemna doar „supunerea față de interese meschine”.
・
Inițial, Curtea Supremă de Justiție a anulat, la data de 11 septembrie, hotărârea Curții de Apel Chișinău, care a declarat inadmisibilă acțiunea PACE înaintată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC). Asta după ce PACE nu a fost înregistrat în lista partidelor care își pot înainta un candidat pentru alegerile prezidențiale din acest an.
La acel moment, completul CSJ trimitea cauza înapoi la CA.
Pe 17 septembrie, CA Chișinău a notat că PACE urma, din start, să solicite CEC-ului emiterea unei hotărâri cu privire la includerea formațiunii în lista partidelor cu dreptul de a susține candidați la alegerile prezidențiale. „Doar ulterior, în caz de refuz sau în cazul în care nu va primi nici un răspuns la solicitarea să, urma a fi înaintată acțiunea în instanța de judecată”, notează CA Chișinău.
Respectiv, pe 17 septembrie, CA a declarat inadmisibilă acțiunea PACE cu privire la contestarea actului administrativ.
Pe 21 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a menținut încheierea Curții de Apel Chișinău, iar decizia a fost luată de același complet magistrați care au luat și hotărârea din 11 septembrie.
Acest lucru i-a scandalizat pe cei din PACE.
„Același complet de judecată care a examinat recursul inițial și l-a admis, acum a luat o cu totul altă decizie. Nu este clar de ce CSJ nu și-a exercitat obligațiunile cu bună-credință. CSJ a admis interesele meschine ale liderilor politici”, spun reprezentanții partidului.
Aceștia au promis că se vor adresa instanțelor internaționale și au cerut demisia președintelui CEC, Dorin Cimil, și a secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, „deoarece sunt exponenți ai partidelor celor doi favoriți la prezidențiale”. „Considerăm că ei fac jocul cuiva. Vom merge în instanțele internaționale ca să ne facem dreptate”, au mai punctat cei din PACE.
Reamintim că inițial CEC și-a motivat decizia prin faptul că pot să-și înainteze candidați doar formațiunile politice care au fost înregistrate înainte de începerea perioadei electorale.
În pofida litigiului și chiar dacă înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte a expirat la data de 11 septembrie, pe 14 septembrie PACE și-a înaintat candidatul la funcția de președinte, în persoana Galinei Cotorobai.