Unde vor merge cei mai mulți bani din Bugetul de Stat în 2015

Unde vor merge cei mai mulți bani din Bugetul de Stat în 2015

Legea Bugetului de Stat pentru 2015, pentru care Guvernul Gaburici și-a asumat recent răspunderea, a intrat în vigoare. Astfel sunt prevăzute venituri de 30,33 miliarde de lei, cu un deficit de aproape 4 miliarde de lei. La categoriile învățământ, asigurarea și asistența socială se înregistrează cele mai mari creșteri ale mijloacelor financiare acordate, iar cele mai multe fonduri au fost tăiate de la protecția mediului și hidrometeorologie.

La principale cheltuieli ale Bugetului de Stat pentru 2015 se atestă majorări, comparativ cu anul precedent.

În acest an cea mai mare creștere a mijloacelor acordate din Bugetul de Stat se înregistrează în domeniul Învățământului, care va primi 8,23 miliarde de lei. Mijloacele financiare acordate învățământului sunt în creștere de circa 2,4 ori sau cu 4,8 miliarde de lei.

Publicitate

Una din principalele măsuri de politici noi, prevăzute în domeniul învățământului pentru anul 2015 se axează pe implementarea integrală a noului sistem de formare a bugetelor Unităților Administrativ Teritoriale, în baza Legii nr. 267 din 1 noiembrie 2013, care prevede finanţarea instituţiilor de învățământ preşcolar, primar, secundar general, special şi extraşcolar prin transferuri cu destinaţie specială. În acest scop cheltuielile ramurii includ mijloace în volum de 5,88 miliarde de lei. De asemenea se înregistrează creșteri practic la toate capitolele de cheltuieli din acest domeniu, care sunt motivate prin reforma amplă a sistemului de învățământ.

Majorări semnificative sunt înregistrate la capitolul asigurarea și asistența socială, care este în creștere cu 993,6 mil.lei (19,1%), dintre care transferurile către Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat sporesc cu 730,2 milioane de lei, înregistrând o creștere de 20,0% și transferurile cu destinație specială către bugetele Unitățile Administrativ Teritoriale pentru plăți sociale cu 96,5 milioane lei (de circa 2 ori);

Pentru menținerea ordinii publice și securității naționale se acordă cu 278,5 milioane de lei mai mult, fiind în creștere cu 12,9%, iar pentru cultura, arta, sportul și activitățile pentru tineret se atestă o majorare cu 275,1 milioane lei (73,8%). Ocrotirea sănătății are o creștere a bugetului cu 474,0 milioane lei sau cu 14,4%, față de 2014.

...

În domeniul agricultură, gospodăria silvică, gospodăria piscicolă şi gospodăria apelor, la proiecte finanțate din surse externe, se înregistrează o creștere de 674,7 milioane lei sau cu 76,1%.

Cea mai mare scădere a fost aplicată pentru protecția mediului și hidrometeorologia unde bugetul a fost redus cu 47% și ajunge la 299 milioane de lei. La transporturi, gospodăria drumurilor, comunicații și informatica se înregistrează o reducere a ponderii mijloacelor financiare de 3% față de 2014 (2,57 miliarde de lei).

De remarcat că o parte a majorărilor la capitolul cheltuieli sunt realizate grație granturilor oferite de organizațiile internaționale și Guvernele unor țări. Astfel Bugetul de stat din acest an va beneficia de granturi în sumă de 2,76 miliarde de lei, iar donatorul principal va fi Guvernul SUA, care va ajuta ţara noastră cu 1,3 miliarde de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal