Europarlamentarul Siegfried Mureșan critică decizia Comisiei Electorale Centrale prin care interzice partidelor politice să finanțeze campania candidaților la prezidențiale. Acesta spune că „acest lucru reprezintă atât un pericol pentru o concurență liberă și echitabilă între candidați, cât și subminează considerabil șansa tuturor candidaților de a desfășura o campanie liberă și corectă”.
„Este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituție al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte și transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului. Este inacceptabil faptul că CEC încearcă să schimbe regulile de finanțare a campaniei cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri prin interzicerea utilizării donațiilor financiare către partidele politice de către candidații acelorași partide. Acest lucru nu numai că reprezintă un pericol semnificativ pentru o concurență liberă și echitabilă între candidați, dar și subminează considerabil șansa tuturor candidaților de a desfășura o campanie liberă și corectă”, susține Mureșan.
Și președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki au comentat acest subiect. Aceștia susțin că au observat tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidențiale.
„Vedem tot mai multe nereguli electorale care pun în pericol alegerile prezidențiale democratice din Republica Moldova. Rapoartele privind falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secțiilor de votare din Federația Rusă sau riscul ca rezidenții din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptați în schemele de cumpărare a voturilor sunt deosebit de îngrijorătoare.
Împreună cu toate organismele internaționale, OSCE, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, europarlamentarii au menționat că vor monitoriza îndeaproape integritatea campaniei electorale din Republica Moldova.
„Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică și o revizuire a relațiilor UE - Moldova”, susțin aceștia.
AGORA amintește că, Comisia Electorală Centrală a emis o circulară prin care s-a stabilit că partidele politice nu pot finanța campaniile electorale ale candidaților înaintați. Ca și alți susținători, pot face o donație de cel mult 12 salarii medii pe economie, ceea ce înseamnă puțin peste 80 de mii de lei.
Decizia a trezit nemulțumiri în rândul partidelor de opoziție. PAS a cerut demisia președintelui CEC, Dorin Cimil, pe care l-a înaintat în funcție în 2019, deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a spus că interpretarea făcută de CEC este ilegală, președintele PLDM, Vlad Filat, a depus o contestație la Curtea de Apel, iar Partidul Platforma DA a cerut Parlamentului să vină cu o interpretare.
Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibile contestațiile privind circulara CEC care interzice partidelor să finanțeze campania electorală.
Precizăm că, în luna mai a acestui an Mureșan a criticat felul în care Guvernul gestionează pandemia de COVID-19 și a apreciat fostul Guvern Sandu ca fiind cel mai eficient. Declarația oficialului a primit un răspuns dur din partea premierului Ion Chicu.
„Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Si medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numărul populației este egal”, a răspuns premierul.
Vezi și aceste știri

(Aproape) toate momentele în care Ceban s-a certat cu autoritățile centrale, ONG-urile și unele companii private

Maia Sandu, apel repetat pentru eliberarea și tratarea lui Saakașvili: Este inacceptabil pentru o țară care dorește să adere la UE
