
CSM a selectat cinci judecători care vor activa la Curtea Supremă de Justiție. Unii, vizați în cauze de condamnare a R. Moldova la CtEDO
Anatolie Minciună, Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Nicolae Șova și Aliona Miron. Aceștia sunt judecătorii selectați, marți, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcțiile vacante de magistrați la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
・
Anatolie Minciună
Cele mai multe voturi le-a acumulat judecătorul Anatolie Minciună, care activează la Curtea de Apel Chișinău. Asta deși magistratul figurează în nouă cauze de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). „Pentru ultimii 5-6 ani am doar două cauze în care sunt vizat”, a ținut să precizeze magistratul.
În cadrul concursului, raportorul proiectului a menționat că opinia publică l-a catalogat ca făcând parte din categoria „judecătorii miliardului furat”. „Am fost vizat într-o cauză unde am respins contestația depusă peste termen a Băncii de Economii. Nu are nicio legătură cu miliardul furat. Din păcate, așa e stabilit la noi, că tot negativul se descarcă în adresa judecătorilor”, s-a justificat Anatolie Minciună.
Magistratul a comentat și decizia anterioară de a achita o autoritate criminală – David Mereșinschi, alias „Debil”. „Capătul de învinuire nu s-a constat. Cauza a fost la Curtea de Apel, sentința a rămas în vigoare. A fost și la CSJ. Până și acum mi se reproșează că am achitat o aurtoritate criminală, nu știu cât de corect e asta”, a menționat el.
Oxana Robu
A acces în funcția de judecător CSJ și Oxana Robu, de la Curtea de Apel Chișinău, vizată într-o cauză de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO.
Oxana Robu se numără printre magistrații care au primit apartamente la preț preferențial în capitală, potrivit unei anchete RISE Moldova. Mai exact, aceasta și-a „rezervat” un apartament de 72 de metri pătrați într-un bloc de pe strada Vasile Alecsandri.
„Nu am admis încălcări ale disciplinei, sunt corectă în acțiunile mele, sunt autocritică, exigentă. Prin comportamentul profesional și deciziile adoptate, sunt sigură că aș putea să asigur balanța care garantează cetățenilor un echilibru în societatea în care trăim”, a spus judecătoarea în fața membrilor CSM.
Ghenadie Plămădeală
A fost selectat în funcția de judecător al CSJ și Ghenadie Plămădeală, care activează în prezent la Judecătoria Chișinău. Magistratul nu figurează în nicio cauză de condamnare la CtEDO.
În timpul discuțiilor de la CSM, a ținut să mulțumească „părinților, bunicilor, profesorilor și judecătorilor” alături de care a activat. „Eu în suflet sunt patriot, tare mult țin la țară, la familie, la neam. Știu că cine are în suflet o durere de dragoste, de oameni, de natură, de țară, are o linie. Trebuie să-și îndeplinească funcția la nivelul cuvenit, în strictă conformitate cu legea”, a spus Ghenadie Plămădeală.
Nicolae Șova
Un alt magistrat din cadrul Judecătoriei Chișinău – Nicolae Șova – a promovat concursul. La fel, nu figurează în cauze de condamnare la CtEDO.
O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, despre „afacerea” magistraților cu apartamente la preț preferențial, arăta că, în august 2017, Nicolae Șova a intrat în proprietatea unui apartament dintr-un bloc de pe strada Romană, chiar dacă mai avea un imobil înregistrat pe numele soției.
În fața membrilor CSM, acesta a spus: „M-am pătruns de responsabilitatea pe care o are actul de justiție, am încercat să fiu corect, nu am fost vizat în nicio procedură disciplinară”.
Aliona Miron
Și Aliona Miron, de la Judecătoria Chișinău, a acumulat numărul necesar de voturi pentru a trece la Curtea Supremă de Justiție. Nu figurează în cauze de condamnare la CtEDO, dar apare printre magistrații care au beneficiat de apartament la preț preferențial, deși mai deținea un imobil.
„Această funcție (n.r. – de judecător CSJ) este apogeul spre care poate tinde orice magistrat. Am văzut întrebarea de ce nu sunt respectate cele trei trepte, ierarhii. Atât timp cât legea nu interzice, putem să ne folosim. Când într-un colectiv există colegi mai tineri și mai cu experiență, este o simbioză plăcută și utilă pentru toată lumea”, a declarat Aliona Miron.
Menționăm că, în total, au fost examinate dosarele a 14 candidați. Mai rămân patru locuri vacante de judecător la CSJ, pentru care urmează să fie anunțat un nou concurs.