Femei care conduc tractoare și deținători de permise la tocmai 15 categorii. Curiozități despre șoferii moldoveni și cifra totală a vehiculelor înregistrate în țară (INFOGRAFIC)

Femei care conduc tractoare și deținători de permise la tocmai 15 categorii. Curiozități despre șoferii moldoveni și cifra totală a vehiculelor înregistrate în țară (INFOGRAFIC)

În orele de vârf, mulți ne întrebăm câte mașini sunt în capitală sau în alte orașe ale țării. De la an la an, par tot mai multe, iar locuri de parcare - tot mai puține. Recent, în lume a fost marcată ziua fără mașini, iar noi, cei de la AGORA, am decis să vedem câte vehicule avem în țară, câți șoferi cu acte în regulă și curiozități legate de statistica pe patru roți.

Datele Agenției Servicii Publice (ASP) arată că în Republica Moldova cele mai multe autoturisme sunt înregistrate la Chișinău - aproape 313.000 de mașini.

De la începutul lunii septembrie, în mun. Bălți erau 47.785 vehicule, în UTA Găgăuzia - aproximativ 46.000, iar pe teritoriul din partea stângă a Nistrului şi mun. Bender se numără aproximativ zece mii de mijloace de transport.

Publicitate

În total, în toată țară sunt peste un milion de diverse vehicule.

Autor:

Șoferi sunt ușor mai puțin - 978.569. Majoritatea covârșitoare a șoferilor sunt bărbați. Puțin peste 749.000 de bărbați conduc diverse mijloace de transport, iar 238.464 de femei din Moldova au și ele permis de conducere la diferite categorii.

Categoria B este cea mai populară în R. Moldova și tot ea este cea care, cât de cât, asigură o egalitate de gen. Mai exact, aproximativ 217.000 de femei și 301.000 de bărbați au permis de conducere pentru această categorie.

...

Cei care au permis la categoria C - un vehicul trăgător - sunt 1185 bărbați și 17 femei.

La categoria CE (un ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg) 32 de bărbați au autorizație pentru a conduce, iar femei - nici una.

Dacă v-ați întrebat vreodată care e distribuția de sexe printre conducătorii de troleibuz, aflați că 146 femei știu să manevreze acest tip de transport, iar bărbați - 385.

Amintim că cetățenii moldoveni pot depune actele pentru a obține permisul de conducere la diverse categorii de la o anumită vârstă. Astfel, în funcție de vehiculul ales, e nevoie să ai de la 16 la 24 de ani împliniți și o anumită experiență în conducerea altor subcategorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal