Controversatul om de afaceri, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, Mihail Aizin declară că „își rezervă dreptul de a solicita organelor competente protecția onoarei și demnității sale”. Asta în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe comentarii negative la adresa sa după ce a fost decorat de Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”.
„Sunt cetățean al Republicii Moldova, evreu de naționalitate, m-am născut și am crescut într-o familie de muncitori, ca și mulți alții mi-am făcut serviciul din rândurile Armatei Sovietice, am lucrat ca strungar la o uzină, am studii tehnice secundare și superioare. În perioada destrămării URSS și a formării Moldovei independente am devenit cooperator, am muncit din greu, am participat la formarea mai multor structuri de producție și comerț, dintre care unele continue să funcționeze și acum.
Iubesc la infinit Moldova multinațională, țara mea natală și oamenii de aici care îmi sînt dragi, și voi continua, în limita forțelor și posibilităților, să depun toate eforturile pentru a crea, pentru a căuta investiții și proiecte noi în Moldova, în această perioadă dificilă a pandemiei!”, se spune în declarația lui Aizin, citată de tv8.
Mihail Aizin spune că candidatura pentru ordinul „Gloria Muncii” a fost înaintată de un grup de câteva mii de persoane.
„Acum, despre ceea ce doamna Olesea Stamati și alți autori ascunși fără nume scriu și despre ceea ei nu știu. Pe parcursul întregii activități organele de stat periodic au intentat pe numele meu diverse cauze penale, ca și în cazul mai multor oameni de afaceri din Moldova (mulți, foarte mulți vor confirma acest lucru), dar niciuna dintre ele nu a ajuns în instanță . Am ajuns la punctul că în 2004 poliția a aruncat droguri în mașina mea și, pe baza acestui fapt, a deschis un dosar penal. Am fost nevoit să depun numeroase eforturi ca să-mi dovedesc nevinovăția, să-mi apăr onoarea și cinstea familiei, în care cresc 4 copii”, a declarat controversatul om de afaceri
Amintim că ieri a fost făcută publică informația precum că Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat recent de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii.
La scurt timp, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că nu-l cunoaște pe ex-liderul unei grupări criminale organizate, Mihail Aizin. Cel puțin, asta susține Președinția.
Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie.
În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.
În prezent, Mihail Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al celei care deține lanțul de supermarkete Fidesco. Aizin ar mai controla și alte afaceri, cum ar fi piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.
Anterior, regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul centrului comercial Elat, l-a acuzat public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider și l-a deposedat, în 2011, de pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea complexului Elat se ocupă acum Simion Șpigheli, alias Sima, cunoscut ca persoană de încredere al lui Mihail Aizin.
Vezi și aceste știri

Președintele spune că nu-l cunoaște pe ex-liderul unui grup criminal organizat, pe care l-a decorat cu Ordinul Gloria Muncii

Fostul lider al unui grup criminal organizat, decorat de Igor Dodon cu Ordinul Gloria Muncii (Anticorupție)
