„Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu

„Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu

Pacienții care se tratează de forme ușoare ale COVID-19 la domiciliu n-ar cheltui pentru medicamente mii de lei, susține ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Șefa de la Sănătate spune că formele ușoare de coronavirus prevăd tratamentul cu paracetamol și Vitamina C, iar dacă se ajunge la administrarea antibioticelor - e vorba de forme medii care necesită îngrijire specializată în instituțiile medicale. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Mai exact, ministra a fost rugată să comenteze o declarație a predecesoarei sale, ex-ministra Sănătății din Guvernul Filip, Ruxanda Glavan. Anterior, aceasta a scris o postare pe Facebook în care a declarat că tratamentul COVID-19 acasă atinge mii de lei.

„Nu am întâlnit niciun pacient, din cei cu care am vorbit, care să cheltuie mai puțin de 2.000 de lei de persoană (cu tot testul de verificare), ba sumele urcă și mai sus, deși ministra spunea că virusul se tratează cu 300 de lei. Nu mai vorbesc de pacienții care se tratează acasă, dar și cei spitalizați, care peste 10 zile sunt considerați vindecați si practic impuși să iasă la muncă, fără să mai facă teste de verificare”, a scris Glavan.

Dumbrăveanu susține, la rândul său, că specialiștii au examinat schemele de tratament la domiciliu.

„Acasă rămân cei cu forme asiptomatice și cu forme ușoare, care nu implică tratamente specifice. Și atunci când noi vorbim de gravitate medie, categoric persoana nu rămâne la domiciliu. Iată când mergem pe administrarea antibioticilor și altor tipuri de medicamente, persoana nu trebuie să rămână acasă. Așa evităm și agravarea stării de sănătate, și cifrele alarmante”, a spus Dumbrăveanu.

Ministrei i s-a cerut o cifră exactă, însă aceasta nu a vociferat-o.

„Este vorba de paracetamol, în funcție dacă o persoană e febrilă - alta poate să nu fie. Este vorba despre anumite vitamine, precum vitamina C, care poate fi substituită cu fructe. Deja medicamente în funcție de alte probleme, precum eliminările nazale sau dureri de gât. Acestea sunt prescripțiile”, a punctat șefa de la Sănătate.

Publicitate

„Deci nu este vorba de mii de lei?”, a stăruit moderatoarea.

„Nu este vorba de mii de lei. Când vorbim de mii de lei sunt forme medii care trebuie să fie distribuite la spital”, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

Reamintim că nu este prima dată când ministra (nu) răspunde la întrebarea despre costurile tratamentului COVID la domiciliu. În luna iulie, șefa de la Sănătate a subliniat că tratamentul și testul pentru depistarea coronavirusului este achitat din contul statului, dacă pacientul a fost testat la laboratul public și se tratează în staționar. Ministra susținea și atunci că tratamentul la domiciliu presupune un minim de medicamente, însă nu a precizat cine îl achită.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal