14 tineri apicultori, care produc regine de albine de rasa Carpatină, au primit, gratuit, material genetic certificat. Acesta a fost produs de Asociația apicultorilor MoldApis în primul laborator de însămânțare artificială a reginelor de albine, lansat recent cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).
Cei 14 apicultori vor reproduce și vor verifica minuțios urmașii reginelor primare pe care le-au primit, pentru a selecta reginele productive cu caracteristici genetice deosebite și randament înalt pentru formarea familiilor de albine în stupinele apicultorilor din Republica Moldova. Anterior, apicultorii au participat la un amplu program de instruiri în domeniul reproducerii materialului genetic apicol.
Președintele Asociației MoldApis, Petru Sacara, a declarat că acesta reprezintă primul pas în promovarea materialului genetic certificat autohton pentru familiile de albine. Această activitate are scopul de a dezvolta un circuit de diseminare și promovare a materialului genetic de calitate superioară, capabil să creeze familii de albine sănătoase care produc volume importante de miere.
Calitatea materialului genetic apicol este un element determinant pentru sănătatea și eficiența familiilor de albine, precum și pentru volumul și calitatea de miere produsă de acestea. În Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, iar anual sectorul apicol are nevoie de circa 100 de mii de regine.
Petru Chireacov, un tânăr apicultor din orașul Comrat, deține circa 150 de familii de albine, iar de trei ani produce regine. Potrivit apicultorului, creșterea selectivă și îmbunătățirea materialului genetic oferă soluții pe termen lung pentru provocările, inclusiv cauzate de secetă, cu care se confruntă industria apicolă din Moldova. „Pierderile enorme pe care le suportă apicultorii din cauza secetei, ne determină pe noi, producătorii de regine, să întreprindem acțiuni mai riguroase pentru selecția, îmbunătățirea și menținerea materialului genetic din Republica Moldova”, menționează Petru Chireacov.
Apicultorii care au beneficiat de materialul genetic certificat au declarat că se vor alătura campaniei lansate de asociație și, la rândul lor, vor împărți în anul viitor regine apicultorilor interesați de reproducerea acestora.
Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de producătorii de regine din Republica Moldova a fost lansat în luna iunie de Asociația apicultorilor MoldApis, cu suportul financiar al proiectului USAID/APM. Proiectul a investit circa 400 de mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate.
Vezi și aceste știri

De Ziua Mondială a Albinelor. Anul trecut, în R. Moldova s-a produs 4.000 de tone de miere (FOTO, INFOGRAFIC)

Casa zumzăitului relaxant. Un apicultor din Chișcăreni a amenajat două căsuțe unde muncesc un milion de albine, pentru ședințe de api-terapie (VIDEO)

DE ACASĂ: Mierea de albine e „în carantină”! Anastasia Stratulat a îngrijit albinele tot anul, a adunat câteva sute de kilograme de miere, dar nu le poate comercializa (VIDEO)
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
