Litvinenco: Comisia juridică ar urma să aprobe un răspuns ilegal la o sesizare depusă de CEC

Litvinenco: Comisia juridică ar urma să aprobe un răspuns ilegal la o sesizare depusă de CEC

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități ar urma să aprobe un răspuns ilegal la o sesizare depusă de Comisia Electorală Centrală (CEC). Cel puțin, asta susține deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al comisiei respective. Mai exact, este vorba de decizia privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare.

În avizul consultativ, comisia urma să se expună asupra trei întrebări: trebuie sau nu deschise secții de votare în toate ambasadele și consulatele R. Moldova de peste hotare, dacă la determinarea secțiilor se ia în considerație participarea alegătorilor la scrutinul prezidențial din 2016 sau la cel parlamentar din 2019, dar și care este ponderea celor trei criterii expuse în lege atunci când se stabilesc secțiile de votare în afara țării.

„În varianta de răspuns pregătită de Vasile Bolea este indicat că în toate ambasadele este obligatorie deschiderea secțiilor de votare. Ne întrebăm în ce măsură este justificată din punct de vedere economic deschiderea unor secții acolo unde votează doar angajații ambasadelor. Prețul unei astfel de secții valorează în jur de 5.000 de euro”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Publicitate

Cât ține de a doua întrebare, deputatul a spus: „Răspunsul pregătit se referă la faptul că CEC-ul urmează să ia în considerație rezultatele alegerilor parlamentare din 2019 și a referendumului consultativ din 2019. Vă dați seama cât este de ipocrită această poziție, în contextul în care diaspora noastră a refuzat să participe la acel referendum al lui Plahotniuc”.

Iar referitor la cel de-al trei aspect consultat, a adăugat: „În draftul de răspuns pregătit e spus că ponderea este alternativă. Din câte înțeleg, înseamnă că CEC ar avea mână liberă ca unele criterii să fie luate în considerare, altele – nu”.

Sergiu Litvinenco a mai menționat că răspunsul ce ar urma să fie aprobat în comisie este ilegal, aceasta depășindu-și atribuțiile. Și asta pentru că doar plenul Parlamentului poate interpreta legea. Prin urmare, deputatul a îndemnat Comisia Electorală Centrală să nu țină cont de acest aviz.

Menționăm că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. Până în prezent, au fost înregistrați în cursă liderul PN, Renato Usatîi, președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, și Tudor Deliu, de la PLDM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal