Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”

Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”

Un profesor din orașul Ocnița este acuzat că ar face politică la școală. Acesta le-ar fi sugerat elevilor pe care dintre candidați să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Despre asta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul ședinței Guvernului. 

„Azi avem un caz ieșit din comun a unui pedagog din Ocnița care încalcă în opinia noastră orice cod posibil prin comportament. Face politică în școală, nemaivorbind de limbajul pe care îl folosește acest pedagog. Întreprindeți toate măsurile astfel încât pedagogii să se ocupe de lecții în școli, nu de politică. De politică are cine se ocupa”, i-a a cerut Chicu ministrului Educației, Igor Șarov.

Un filmuleț, descris drept „scandalos” și „strigător la cer” în care profesorul le-ar fi spus elevilor că bătrânii le vor decide soarta, dacă aceștia nu vor merge să voteze, a apărut pe stiridinmoldova.md și noi.md.

Publicitate

La ședința Comisiei Electorale Centrale de azi, lidera PAS Maia Sandu a fost întrebată de jurnaliștii de la Accent TV despre acest incident. Politiciana a spus că nu cunoaște despre ce discuții ar fi vorba.

„Nu am auzit așa ceva. Dimpotrivă, ceea ce vedem prin țară, ceea ce ne spun oamenii este că Igor Dodon folosește resursele statului ca să-și facă campania. Am văzut acest lucru și în pozele pe care le afișează, merge fără mască, își face poze alături de copii, folosindu-i în campania electorală și arătând lipsă totală de respect și de grijă față de sănătate acestora”.

Amintim că la data de 17 septembrie, un WC a fost inaugurat într-o școală din Rîșcani, cu panglică roșie și implicarea elevilor. În fotografie apar președintele raionului, socialistul Vasile Secrieru, primarul satului, Alexandru Sandu, ales din partea ACUM, și deputatul socialist Vladimir Mizdrenco. Din toți adulții din poză, doar primarul satului poartă mască.

La câteva ore distanță, Avocatul Copilului, Maia Bănărescu, a declarat că „este revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copii pentru a obține beneficii de imagine”. În opinia Maiei Bănărescu, gestul „depășește orice limite ale acceptabilului și reprezintă o mostră a lipsei de bun-simț”.

La scurt timp, șeful de la Educație, Igor Șarov, a venit cu o reacție la acest subiect. Acesta a spus că este „profund revoltat” și că nu-și poate explica ceremonia de inaugurare a veceului, în prezența unui deputat socialist. „E strigător la cer”, a spus el.

Precizăm și faptul că, pe 17 septembrie ministrul Educației, Culturii și Cercetări a emis un ordin, valabil pe perioada stării de urgență. În document se menționează că se interzice accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional: manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitari de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice.

În replică Dodon a spus că va respecta ordinul Ministerului Educației. Aceasta atunci când va fi înregistrat în calitate de candidat la șefia statului. Până atunci însă, Dodon consideră că poate merge în instituții de învățământ pentru a discuta problemele ce frământă profesorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal