De la dragostea față de animale, la cele mai delicioase deserturi sau cum a învățat Cristina Zgardan să gătească prăjituri vegane (FOTO)

De la dragostea față de animale, la cele mai delicioase deserturi sau cum a învățat Cristina Zgardan să gătească prăjituri vegane (FOTO)

Cristina este printre primele persoane care a adus pe piața locală o nouă „epocă” a dulciurilor. Toți am auzit măcar o dată de „Praga”, „Tort mousse”, „Banoffee”. Dar câți dintre noi am știut că am putea să consumăm aceste bunătățuri fără a adăuga kilograme în plus? Ne convinge despre asta Cristina Zgardan, tânăra care prepară tarte și prăjituri vegane, adică dulciuri care nu conțin ingrediente de origine animală și sunt sută la sută naturale și organice.

Cristina, chiar din denumirea paginii tale de Instagram, înțelegem că te concentrezi pe prepararea dulciurilor. De ce anume torte și prăjituri?

Pentru că atunci când am decis să devin vegană m-am confruntat cu problema că nu găseam dulciuri pe care le-aș fi putut savura. Luând în considerare faptul că eram și sunt o persoană amatoare de dulciuri, nu îmi imaginam viața fără un desert sănătos. Din acest motiv am început să caut anumite cursuri unde puteam să învăț să gătesc singură aceste dulciuri. Într-un final, am găsit o școală online care mi-a plăcut foarte mult deoarece am învățat și multă teorie. De asemenea, lecțiile erau în direct, online cu profesoara și exact ca orice student, aveam și examene. După ce am învățat, m-am gândit de ce să nu împart aceste bunătățuri și cu alte persoane, pentru că într-adevăr sunt foarte gustoase și la noi nu prea întâlnești deserturi vegane. Plus la toate, am descoperit și un talent al meu.  Am realizat cât de mult îmi place asta. Dacă cineva îmi zicea cu câțiva ani în urmă că voi deveni cofetar, nu l-aș fi crezut. Ulterior, am decis să fac și un curs de cofetărie generală, care l-am finalizat recent și am devenit cofetar de gradul IV. Am făcut acest curs pentru a înțelege toată tehnologia cofetăriei.

Ce te-a făcut să-ți schimbi modul de alimentare și ai trecut anume la veganism?

Primul motiv a fost dragostea mea pentru animale, iar al doilea, dorința de a duce un mod sănătos de viață. După ce am văzut diferite documentare despre cum sunt tratate sau omorâte animalele, am decis să trec de partea cealaltă și să nu mai folosesc produse animaliere. Deja de trei ani și jumătate nu mai consum carne. Primul pas a fost să nu mai cumpăram haine confecționate din blănuri de animale și cosmetică testată pe animale. Ulterior, m-am consultat cu un nutriționist și am exclus treptat carnea, peștele și alte produse de proveniență animalieră. A fost greu, pentru că exact ca orice moldovean, am crescut cu ideea că „dacă nu mănânci carne, nu crești”, ceea ce nu e adevărat. Mulți oameni îmi spuneau că voi leșina, nu voi avea vitamine și mă gândeam că va fi foarte greu. Dar, mai târziu, am fost surprinsă să văd cât de bine mă simt. Evident, am mai avut abateri de la regim. Ca orice om, mai avem pofte, iar ele uneori ne întrec propria conștiință.

Să revenim la prăjturi. De unde cumperi produsele pentru pregătirea dulciurilor?

Produsele sunt BIO și organice. Fructele și legumele le procur de la piața EcoLocal. Unele produse se vând și în supermarketuri. Ce ține de uleiuri, laptele de cocos, unt de cacao și altele, le cumpăr prin intermediul companiilor care le aduc de peste hotare și îmi sunt livrate direct acasă. Mă bucur că în unele magazine sunt compartimente unde poți să îți alegi produsele BIO. Dar sănătos nu înseamnă numai vegan. adică numai să nu consumi produse animaliere. Eu voiam în primul rând să consum alimente sănătoase. Respectiv, acum sunt încântată că au apărut și la noi pe piață astfel de produse.

Prețurile produselor vegane diferă mult în comparație cu produsele obișnuite?

Dacă vrei să fii vegan și să mănânci în același timp sănătos, va fi o diferență. De exemplu, laptele de vaci costă aproximativ 17 lei, dar laptele de cocos 70 de lei. Totuși, dacă e să comparăm cu oamenii care cumpără un kg de carne cu aproape 100 de lei și eu care aș putea cumpăra un mango cu 50 de lei și lapte cu 70 de lei, ajungem la aproximativ aceeași sumă. Nu consider că am nevoie de resurse mai mari decât pentru alimentația pe care o duceam în trecut. Dar, vorbind despre dulciuri, într-adevăr ele sunt mai costisitoare. Pentru că aceste produse sunt bio și mai rar întâlnite, ceea ce le face să aibă un preț mai mare. Din acest motiv și prăjiturile mele costă mai mult decât cele din comerț. În schimb, organismul tău asimilează componente utile corpului, dar nu kcal și altceva care ne dăunează. Respectiv, când mănânci o felie de tort vegan, nu adaugi kg în plus.

Care este cel mai des cumpărat produs al tău și ce ingrediente folosești pentru a-l pregăti?

Vara aceasta, hitul sezonului a fost tarta cu cremă fiartă. E o tartă fărâmicioasă fără gluten din făină de orez, iar crema e făcută din lapte de cocos cu zahăr de trestie, anume panela, care are un miros de caramelă. Deasupra are fructe și e foarte gustoasă. De asemenea, e puțin calorică. De aceea, oamenii au recomandat-o foarte mult. Un alt tort, pentru amatorii de ciocolată, e tortul Praga, făcut din ciocolată neagră pe bază de stevie fără zahăr cu cremă ganaș franceză. În interior conține gem de caise uscate, preparat de mine, fără zahăr. Și mie personal acest tort cel mai mult îmi place.

Te ajută cineva în pregătirea dulciurilor?

De obicei, fac totul singură. Uneori soțul sau fiul meu mă ajută la spălarea vaselor sau chestii de genul acesta, dar ce ține de preparare, mă ocup doar eu.

În cât timp se realizează o comandă?

Prefer ca oamenii să facă comandă în prealabil, pentru că totul e preparat de mine, proaspăt, atunci când se face comandă. Mă conduc de conceptul „cu cât mai proaspăt, cu atât mai bine”.

Aceasta este ocupația ta de bază sau e mai mult un hobby?

A început totul ca un hobby, dar în viitor aș vrea să dezvolt asta ca o mică afacere. Acum comenzile sunt mai puține și oamenii nu prea știu de mine, dar vreau să evoluez pentru că îmi place ceea ce fac. În momentul de față, lucrez la brutăria lui Dorin Mereuță, unde sunt implicată în toate activitățile care țin de dulciuri, deși uneori ajut și la coacerea pâinii.

Cum planific să crești pe piața locală?

Nu știu dacă va fi în Moldova sau în altă țară. Dar aș vrea să fie o cofetărie care să facă livrări. Ulterior, dacă va merge bine, poate voi deschide o cafenea. 

Ce simți atunci când primești un feedback pozitiv din partea clienților?

Asta îmi dă aripi și încredere, că tot ceea ce fac nu e în zadar și eu de firea mea sunt autocritică și atunci când oamenii îmi spun că fac lucruri frumoase, mă simt perfect. De exemplu, o clientă fidelă de a mea, care apelează la serviciile mele la orice eveniment al său, mi-a spus odată: „În zadar îți faci atâtea griji. Tu faci niște chestii de care nu am mai mâncat nicăieri.” Toate astea mă motivează să cresc mai mult, mă inspiră și mă învață. De exemplu, la început, mă gândeam că niciodată nu voi putea inventa o rețetă proprie, dar acum am deja câteva rețete de autor. Experiența vine cu timpul.

Care e cea mai mare dificultate în tot acest proces?

Noi trăim într-o perioadă în care rețelele de socializare fac totul, iar o dificultate a fost să ademenesc clienții pe pagina de instagram. Pentru că nu fiecare om care se abonează la pagina mea este și clientul meu. Unii se abonează doar de dragul paginii, iar alții acordă atenție doar aspectului exterior, nu și la conținut. Și luând în considerare faptul că nu am cunoștințe în domeniul marketingului, mi-a fost un pic dificil.

Ce te-a învățat această experiență?

Omul poate tot, dacă are dorință. Nu există nu pot. Important e să nu îți pierzi încrederea în sine și să nu încetezi să înveți. Dacă ajungi să cazi, trebuie să te ridici și să mergi mai departe. 

Cristina, îți mulțumim!

Produsele Cristinei le poți găsi la Cristina’s vegan cakes

*Autor: Mihaela Zgardan, stagiară

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Dulciuri, pizza și cadouri. Cum sărbătoresc moldovenii 1 iunie și pentru ce activități optează (STUDIU)

Dulciuri, pizza și cadouri. Cum sărbătoresc moldovenii 1 iunie și pentru ce activități optează (STUDIU)

Prăjitură cu canabis, oferită ca mulțumire angajaților unui spital din Marea Britanie. Concluzia poliției: A fost o greșeală

Prăjitură cu canabis, oferită ca mulțumire angajaților unui spital din Marea Britanie. Concluzia poliției: A fost o greșeală

PlayGround cu nutriționista Corina Dascălu: Afaceri din pasiune, detox cu sucuri și viața în regim vegan (VIDEO)

PlayGround cu nutriționista Corina Dascălu: Afaceri din pasiune, detox cu sucuri și viața în regim vegan (VIDEO)

Masa de sărbătoare a unei familii vegane. Anna Smolnițchi, despre cum reinterpretează „șuba” sau salata „Olivier”

Masa de sărbătoare a unei familii vegane. Anna Smolnițchi, despre cum reinterpretează „șuba” sau salata „Olivier”

A decis să trăiască în armonie cu natura. Tânăra care a decis să devină vegană la 20 de ani: „Mama a fost la început șocată”

A decis să trăiască în armonie cu natura. Tânăra care a decis să devină vegană la 20 de ani: „Mama a fost la început șocată”

În premieră în Moldova: Curtea de Conturi ar putea face un audit extern în domeniul gazelor naturale din țară

În premieră în Moldova: Curtea de Conturi ar putea face un audit extern în domeniul gazelor naturale din țară

Advertoriale
Dezvoltă vânzările cu livrare în doar două zile cu POS terminale mobile maib

Dezvoltă vânzările cu livrare în doar două zile cu POS terminale mobile maib

De sărbători, la FinComBank, credite pentru nevoi personale fără comision de eliberare!

De sărbători, la FinComBank, credite pentru nevoi personale fără comision de eliberare!

A deschis propria afacere atunci când toate se închideau. Cunoaște istoria Anei Smoleac (INTERVIU)

A deschis propria afacere atunci când toate se închideau. Cunoaște istoria Anei Smoleac (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Majorarea salariilor judecătorilor CCM nu a fost acceptată de Guvern, deși Gavrilița spune că este justificată (VIDEO)
  • 2
    Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană
  • 3
    „O acrobată ce merge pe sârmă.” Maia Sandu, inclusă în clasamentul anual al celor mai influente personalități din Europa
  • 4
    Tensiune între Rusia și Occident. Trei avioane franceze au fost interceptate deasupra Mării Negre
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.