Soluții: „Unde-s doi puterea crește” sau cum pot micii agricultori, prin asociere, să concureze cu giganți de pe piețe externe

Soluții: „Unde-s doi puterea crește” sau cum pot micii agricultori, prin asociere, să concureze cu giganți de pe piețe externe
Sursa foto: facebook/Berries Group

R. Moldova dispune de 2,09 milioane de hectare de teren arabil, marea parte - 1,7 milioane de hectare - fiind în proprietate privată. O bună parte din această suprafață este prelucrată de agricultori individuali, cu forțe și mijloace proprii. Posibilitățile lor financiare pentru a investi în tehnică de prelucrare, irigare sau forță de muncă sunt însă limitate. Iar cu producție mică și calitate redusă, scade și capacitatea de a concura cu marii producători sau de a ieși pe piața internațională. O soluție poate fi însă unirea forțelor. Indiferent de forma juridică - asociații sau cooperative - „acolo unde-s mulți, puterea crește”. În țara noastră există deja câteva astfel de exemple de succes. Mai mult, sunt state în care cooperativele au devenit o tradiție.

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate în jur de 3.550 de cooperative și doar aproximativ 50 dintre ele sunt active. Astfel, ideea unei asocieri între agricultori și agenți economici, pentru a crește forța de producție, capătă cu greu teren în țara noastră. Unii experți economici consideră că la mijloc ar fi amprenta lăsată de evenimentele istorice. Mai exact, formele de asociere, precum cooperativele, sunt comparate cu renumitele colhozuri din timpurile sovietice. Totuși, în condițiile unei competitivități dure, unindu-și forțele, micii producători nu doar rezistă, dar și înregistrează succese bune de urmat. 

Trei ani de lucru în comun: 500 de tone de căpșuni exportate

Acest lucru l-au înțeles și fondatorii cooperativei Berries Group, specializată în cultivarea de căpșuni. Unul dintre cei cinci membri, Gheorghe Rusu, crește această cultură de 10 ani. Inițial, fermierul lucra un teren de cinci hectare, cu utilaj simplu și doar cu ajutorul familiei. Iar pentru că volumul roadei a crescut rapid, iar, pentru prelucrare, extinderea suprafeței și exportul roadei, nu dispunea de mijloace, Gheorghe Rusu a încercat să-și unească forțele cu alți patru fermieri. 

Astfel, de trei ani, cooperativa a reușit să extindă plantația de căpșuni pe o suprafață de 40 de hectare. Mai mult, producătorii se gândesc la o extindere. Pentru că au reușit să acceseze finanțări, dar și cu forțe comune, terenurile sunt irigate, a fost procurată tehnică de prelucrare a plantației și a fost construită chiar și o seră performantă în care crește material săditor.

Sursa foto: agrobiznes.md

În 2020, exporturile s-au ridicat la 500 de tone. Aceasta este a doua roadă culeasă, anul trecut fiind de 300 de tone de căpșuni. În plus, datorită tehnologiilor moderne, calitatea produsului este înaltă. 

Sursa foto: Facebook/Berries Group

Secretul conlucrării de succes, crede agricultorul, este buna înțelegere între membrii cooperativei. Iar beneficiile se răsfrâng și asupra localnicilor care obțin locuri de muncă pe plantații.

Sursa foto: Facebook/Berries Group

Practica, preluată din străinătate

Practica asocierii agricultorilor este împrumutată din străinătate, susține expertul economic la IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga. În multe țări europene, cum ar fi Olanda, Danemarca, Germania, cooperativele sunt locomotivele agriculturii. În țara noastră, soluția este mai puțin aplicată. 

„Cooperativele din start trebuie să fie create dintr-un număr de cel puțin cinci persoane sau entități. În cazul dat avem situația când sunt diferite mentalități, diferite viziuni asupra evoluției cooperativei, iar în cazul dacă pleacă un membru sau agent economic, ei sunt obligați să aducă în circuit o altă entitate sau există și riscul dispariției cooperativei ”, explică Viorel Chivriga.  Cu toate acestea, soluția cuprinde mai multe beneficii pentru membri, cum ar fi: marile piețe, inclusiv cele externe, devin mai accesibile, se aplică tehnologiile moderne în procesele agricole, cooperativele au acces mai mare la granturi și subvenții, se dezvoltă regiunea datorită locurilor de muncă create.

Cooperativa de la Costești, Ialoveni: În lanțul de servicii sunt incluși și localnicii

Cooperativa „FRUCTBIOMPEX” din localitatea Costești, Ialoveni, a fost creată în anul 2014 și este formată din șapte agenți economici, producători agricoli. Aceasta este o organizație nonprofit, însă permite membrilor, datorită serviciilor existente, să-și mărească profitul. 

„Spre asociere ne-a determinat mai multe lucruri, însă întâi de toate, a fost ideea că trebuie să facem loturi de marfă omogene, mai mari, ca să putem avea piață de desfacere mai bună. Fiecare membru se dezvoltă aparte în continuare, dar asocierea în cooperativă aduce plus valoare la produs. Astfel, împreună, am convenit și am adus aportul pentru procurarea utilajului de producere a ambalajului sau a liniei de sortare”, a povestit directorul adjunct Iurie Bivol.

Sursa: Captură video Fructbioimpex

Totodată, accesând granturi, dar și finanțări din partea partenerilor externi, a fost construit un depozit frigorific. Spațiul este dotat cu zece camere de păstrare cu capacitatea a câte 120 de tone, plus patru camere de pre-răcire.

Sursa: Captură video CAPMU WB

Mai mult, datorită capacității depozitului, de servicii beneficiază și micii producători din regiune. „Cooperativa este în conlucrare cu autoritate publică locală. Primăriile din Costești și satele vecine sunt parteneri de proiect și oamenii beneficiază de serviciile cooperativei. Aici se include întreg lanțul – colectarea, sortarea, pre-răcirea și exportul. Oamenii văd că este bază materială, au unde să fie găzduiți cu producția, au realizare, deci sunt stimulați și se dezvoltă mai departe. Se dezvoltă întreaga regiune”, spune Iurie Bivol.

Sursa: Captură video CAPMU WB

Acum, cooperativa având și certificatul ISO 22.000, poate cu ușurință să formeze loturi mai mari de produse și să negocieze anumite contracte. Producătorii au devenit mai competitivi pe piața europeană, unde concurența este mai mare. Marfa este exportată în Rusia, Polonia, România și Estonia.

Sursa foto: Facebook/Fructbioimpex

Asocierea producătorilor agricoli la nivel mondial

În prezent, la nivel mondial, aproape 800 de milioane de persoane sunt membre ale cooperativelor, ceea ce este de patru ori mai mult decât cu 50 de ani în urmă. Aceste entități oferă aproximativ 100 de milioane de locuri de muncă. Iar în țările Uniunii Europene, cooperativele agricole constituie o parte importantă a sectorului, cu acoperire de  aproape 100% în țări ca Olanda, Danemarca, Irlanda, sau cu 80% în Franța și Germania, potrivit datelor Eurostat, prezentate în Ghidul practic privind crearea și funcționarea grupurilor de producători, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În țara vecină, România, spre exemplu, legislația permite ca fermierii și agenții economici să se poată uni în societăți agricole, în asociații și cooperative agricole. Totodată, societățile comerciale, societățile agricole, asociaţiile nonguvernamentale sau cooperativele agricole pot forma grupuri de producători. Toate trebuie să fie formate din cel puțin cinci membri, iar valoarea minimă a producţiei vândute să fie de 10.000 de euro.

În Franţa, circa 38% din populaţie și 75% dintre producătorii agricoli sunt membri ai unei cooperative. În această țară, 21.000 de cooperative furnizează peste un milion de locuri de muncă. Pe lângă producere, cooperativele franceze oferă și asistență informațională membrilor săi, datorită experienței îndelungate. 

Lider după numărul de cooperative agricole este Italia, ajungând la 5.834 de entități cu cifra de afaceri de peste 34 de miliarde de euro. Mai nou, cooperativele italiene se implică și în activități conexe agriculturii, cum ar fi turismul rural, furnizarea de servicii de divertisment, care întăresc valorile istorice și culturale. Numărul minim de membri ai unei cooperative este de trei.  

Iar în Germania, în agricultură și în industria alimentară funcționează 2.400 de cooperative, numărul minim de membri fiind ca în cazul Italiei - trei. Acestea sunt implicate în activități de aprovizionarea pentru sectorul agricol cu îngrășăminte sau utilaje, iar pe de altă parte, promovează  diverselor produse agricole. Cooperativele din Germania se supun acelorași legi ca și alte entități juridice, dar pentru ele sunt prevăzute anumite beneficii.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: Agricultura ecologică sau cum un sol sănătos livrează mâncare sănătoasă. „Ne străduim să păstrăm bogăția pe care o are Moldova” (VIDEO)

Soluții: Agricultura ecologică sau cum un sol sănătos livrează mâncare sănătoasă. „Ne străduim să păstrăm bogăția pe care o are Moldova” (VIDEO)

Soluții: Sisteme de canalizare, iluminat stradal sau renovarea școlilor. Proiectele sunt reale, chiar dacă statul n-are bani. Iată cum(VIDEO/INFOGRAFIC)

Soluții: Sisteme de canalizare, iluminat stradal sau renovarea școlilor. Proiectele sunt reale, chiar dacă statul n-are bani. Iată cum(VIDEO/INFOGRAFIC)

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Guvernatorul regiunii Lugansk anunță că armata ucraineană se va retrage din Severodonețk: Militarii au primit deja ordinul
 • 2
  Președinta Maia Sandu, replică pentru Lavrov: Asigurăm un spațiu informațional obiectiv
 • 3
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 4
  Curtea Supremă din SUA revocă dreptul la avort. Fiecare stat va fi liber să-l interzică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.