Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc
Igor Popa, avocat


Igor Popa, fostul avocat al ex-premierului Vlad Filat vine cu acuzații dure, atât în adresa fostului său client, cât și a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Acesta susține că cei doi comunică și astăzi, iar arestul și detenția lui Filat „a fost o mascaradă”. Declarațiile lui Popa vin după ce anterior, fostul premier a declarat în repetate rânduri că fostul său avocat nu i-a apărat interesele ci, dimpotrivă, a pus la cale o schemă de comun cu un grup de procurori.

UPDATE 24 SEPTEMBRIE, 9:40: Joi dimineața, Filat a promis o conferință de presă în care ar urma să demonteze declarațiile lui Popa. „După ce m-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat în pușcărie, așa numitul „avocat” Igor Popa, pus de același stăpân, a lansat o serie întreagă de dezinformări și minciuni! Deoarece nu sunt în Republica Moldova, iar acuzațiile aduse nu pot fi demontate printr-o postare, la revenire, vineri 25 septembrie 2020, voi organiza o conferință de presă în care voi demonta pe larg ticăloșeniile și minciunile aruncate în spațiul public de acest individ fără scrupule, care a încălcat orice limită morală și toate normele deontologice profesionale”, promite Filat.

Ospățuri în penitenciar

Popa susține că Filat a avut parte de condiții foarte bune în penitenciar. Asta chiar dacă, fostul premier a declarat în mai toate interviurile pe care le-a oferit în ultimul an și jumătate că a stat singur în celulă, iar afară putea ieși o singură oră pe zi. 

„Plahotniuc și-a dorit un lucru, ca Filat să nu vorbească, să-l țină izolat în celulă să tacă și asta s-a întâmplat. Filat a acceptat un deal (n.r. - înțelegere), a avut condiții foarte bune în celula sa. Pe mine mă trimiteau să vorbesc doar dacă era cazul, în rest ei vorbeau la telefon. Filat povestea că Plahotniuc într-o seară i-a făcut o masă copioasă cu șampanie și cu prieteni. Altă dată îmi povestea că i-a trimis cadouri de Crăciun”, a declarat Igor Popa în cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Popa mai spune că Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc țin legătura și vorbesc la telefon chiar și astăzi.

„Dosarul lui Filat a fost o mascaradă. Filat și Plahotniuc sunt un întreg. Acești doi complici în jaful bancar, cooperează până în ziua de astăzi și vorbesc la telefon până acum. Cei mai mari infractori sunt Filat și Plahotniuc. Ei au făcut ca țara noastră să stagneze 10 ani. Sunt capul a două organizații criminale organizate. Ei ar trebui să plătească, precum și procurorii”, a declarat Igor Popa.

Plahotniuc revine în Moldova până la finele anului?

În cadrul emisiunii, Popa a recunoscut că s-a văzut, printre altele, cu Plahotniuc la Miami în acest an și că acesta i-ar fi spus că va reveni în Republica Moldova până la finele acestui an. „Mi-a spus că totul va fi bine. Că are misiune pentru americani. Fantezii de-ale lui. Știu că a călătorit în Ucraina, în România”, a mai adăugat avocatul. 

Infracțiune în penitenciar

Revenind la fostul său client, Popa a menționat că din penitenciar, Filat ar fi vândut anumite bunuri care, la acel moment, erau sechestrate de stat. 

„Când eu îl apăram, Filat a comis o infracțiune în timp ce era în închisoare. Acesta împreună cu fosta lui soție Sanda Diviricean au vândut mai multe terenuri din Iași, România, care de fapt erau puse sub sechestru. Valentina Chilcos, sora lui Filat, a fost complice”, a adăugat Popa.

Casele de la Geneva și ancheta din Germania

Fostul apărător a lui Filat a mai spus că acesta ar avea două case pe malul lacului din Geneva care ar valora câteva milioane de euro. Potrivit lui Popa, procurorii germani ar fi deschis pe numele lui Vlad Filat un dosar pentru spălare de bani, iar în acest moment au loc investigații minuțioase. 

„Filat a furat 100 milioane de euro din băncile moldovenesti cu ajutorul lui Șor. O bună parte din acești bani sunt stocați în Europa și Africa. Au fost bani în Turcia, dar au fost epuizați. Are bani și acum în băncile europene, iar procurori investighează. În privința lui este deschis un dosar pentru spălare de bani în Germania”, a declarat Popa. 

Anterior, Filat declara, cu referire la acest subiect, că abia așteaptă ca Popa să le prezinte probe procurorilor germani.

Sursa: JurnalTV 

Nașul a stat pe nedrept la închisoare

În ceea ce privește dosarul lui Ion Rusu, nașul lui Filat și cel care a fost condamnat, în anul 2015,  la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare, Popa spune că aici s-ar fi comis o nedreptate.

„Ion Rusu a stat pe nedrept în penitenciar. Filat i-a scris o scrisoare: „Te rog ia vina asupra ta. Totul va fi bine”. Dacă vreți o să vă arăt și această scrisoare. El s-a înțeles cu Plahotniuc că Ion să stea în pușcărie și totul va fi bine, dar nu a fost așa”, a declarat Popa. 

Fostul apărător le-a confirmat jurnaliștilor și autenticitatea altro scrisori pe care, susține el, Filat i le-ar fi trimis din închisoare fostei sale soții. 

Căsătorie în penitenciar

Tot Igor Popa spune că Filat s-ar fi căsătorit cu una din avocatele din echipa de apărare. 

„El s-a căsătorit cu fosta mea colegă - Cristina Bancu, care a primit de la Vlad Filat 50.000 de euro și un inel cu diamant. De fapt, el a făcut asta special ca să nu achite facturile”, a mai spus Igor Popa. 

Precizăm că recent Cristina Bancu a solicitat CSM să fie acceptată în funcția de judecătoare. 

Declarațiile lui Filat

Amintim că Vlad Filat a renunțat la serviciile lui Igor Popa în iulie 2018. În iunie 2019, când încă se afla în detenție, fostul premier Vlad Filat declara în cadrul unui interviu acordat pentru TV8,  că ex-apărătorul său Igor Popa nu a transmis mai multe declarații de-ale lui Filat, care urmau „să arunce întregul sistem politic în aer”. Mai mult, Filat îl acuza pe Popa de faptul că ar fi furat bani care ulterior s-au pus pe seama ex-premierului. Schema ar fi fost pusă la cale de Popa, împreună cu un grup de procurori.

Ulterior, după eliberarea sa, fostul prim-ministru a mai dezvăluit că în seara zilei de 14 octombrie 2015 ar fi fost invitat la un dialog acasă la Popa. Acolo s-ar fi aflat și Eduard Harunjen, pe atunci procuror adjunct al procurorului general. Harunjen, spune Filat, ar fi fost interesat de deciziile ce aveau să fie luate la ședința plenară din 15 octombrie. Filat a menționat, că cel mai probabil, Igor Popa cunoștea că urmează arestul său, în timp ce Harunjen era interesat de funcția de procuror general. „Spre regret și din păcate pentru mine, nu eu l-am luat pe Igor Popa, ci Igor Popa m-a luat pe mine. El era avocatul cumnatului meu, domnul Rusu.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum (NU) a planificat Vlad Filat revenirea sa în politică (VIDEO)

Cum (NU) a planificat Vlad Filat revenirea sa în politică (VIDEO)

Avocata lui Vlad Plahotniuc cere Curții Supreme a Rusiei să anuleze decizia privind căutarea internațională

Avocata lui Vlad Plahotniuc cere Curții Supreme a Rusiei să anuleze decizia privind căutarea internațională

PLDM: Vlad Filat revine la șefia partidului: „Îmi cer scuze că în mandatele precedente nu am făcut totul pentru a proteja partidul”

PLDM: Vlad Filat revine la șefia partidului: „Îmi cer scuze că în mandatele precedente nu am făcut totul pentru a proteja partidul”

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
  Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • După Cortină cu Maggy Platon – maternitatea, câștigurile de pe Instagram și cum dintr-o...
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
 • 4
  Un copil de trei ani a murit la petrecerea de ziua lui, jucându-se cu o armă
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.