Incendiul de la Filarmonică: Guvernul deschide cont pentru colectare de fonduri, iar Primăria le va oferi artiștilor o altă sală

Incendiul de la Filarmonică: Guvernul deschide cont pentru colectare de fonduri, iar Primăria le va oferi artiștilor o altă sală

Guvernul urmează să deschidă un cont pentru colectare de fonduri pentru restabilirea Filarmonicii Naționale, distrusă de incendiul din 24 septembrie. Anunțul a fost făcut în cadrul unei vizite a premierului, primarului capitalei și a președintelui în exercițiu la fața locului, în dimineața zilei de vineri.

UPDATE: Într-un comunicat al Guvernului, se menționează că premierul „a reiterat importanța consolidării eforturilor comune pentru a restabili instituția culturală, astfel că în perioada imediat apropiată să fie identificate resursele necesare”.

„Va fi deschis și un cont în trezoreria de stat pentru ca fiecare să poată contribui financiar. Totodată, astăzi, la Guvern va avea loc o ședință de lucru în cadrul căreia se vor evalua pagubele materiale și strategia de renovare a edificiului”, se mai spune în comunicat.

Publicitate

Știrea inițială: „Este o durere ceea ce am găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților. Și în aceste clipe pompierii sunt la fața locului pentru a înlătura consecințele și fumul care mai persistă. Guvernul a anunțat că va deschide un cont pentru colectare de fonduri și încurajez toată lumea bună să pună umărul”, a scris edilul capitalei, Ion Ceban, pe Facebook.

Totodată, primarul a anunțat că Primăria va identifica o altă sală, astfel încât artiștii să-și poată continua activitatea.

În prezent, la fața locului lucrează opt autospeciale. Intervenția a fost reluată la 06:00 dimineața. „Cu ajutorul unei macarale, se efectuează lucrări de dezasamblare și demontare a materialelor constructive ale acoperișului. Pentru lucrările de intervenție sunt implicați 56 de angajați ai IGSU, efectiv de trupă și comandă”, a menționat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Menționăm că, pe 24 septembrie, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Preliminar, a fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Nu au fost raportate victime.

Specialiștii urmează să efectueze toate cercetările de rigoare pentru înaintarea primelor versiuni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal