Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)

În fața unei uși albe, câteva femei gravide stau cuminți pe scaune. De dupa măștile alb-albastre, ochii lor sclipesc a așteptare. Periodic, ușa se deschide, iar o doctoriță cu părul tăiat scurt și ochii ușor obosiți, iese în hol, petrecându-și fiecare pacientă de parcă ar fi un membru al familiei. Zâmbește încurajator și face semn cu capul pentru a intra următoarea. Printre dosare, telefoane, chemări la operație și multe întrebări care apar în permanență, Ana Josan, reușește să savureze fiecare clipă din destinul pe care l-a îmbrățișat de bunăvoie- cel de a trăi mici vieți alături de fiecare femeie care urmează să devină mamă.

Știam că este unul dintre cei mai versați specialiști în obstetrică și ginecologie de la Medpark și mă așteptam să fiu întâmpinată de o doctoriță ușor arogantă, cu ochelari cu rame înguste sprijinite neglijent pe vârful nasului.

Publicitate
...

Încă din primele clipe ale discuției, când camerele erau oprite, iar microfoanele deconectate, am înțeles că am de-a face cu o persoană care încearcă să țină pasul cu sinceritatea care o depășește constant. Fără să creeze false impresii, fără să-și dea aere de savant și fără niciun fel de presiune, Ana Josan, ne-a invitat să-i cunoaștem sufletul, întâi de toate.

...

Mi-a spus cu sinceritate că nu-și etalează reușitele profesionale pentru că a înțeles că în fața pacienților ele nu contează. De ce? Pentru că pe ei, pacienții, îi doare în cot de titlurile academice. Pentru ei medicii adevărați sunt cei care știu să fie oameni.

Pacientul zice: foarte bun doctor. Permanent e calm, zâmbește, îmi explică. Și nu are nicio idee despre procedurile pe care le posedă doctorul respectiv sau despre cât de repede poate să ia decizii.

Autor:

La Medpark n-a ajuns dintr-o întâmplare. Ana Josan povestește că pe vremea când era începătoare a întâlnit o pacientă care se simțea frustrată din cauza că nu are bani să-i ofere pentru grija pe care i-a purtat-o în timpul nașterii. Acel moment a fost decisiv în viața doctoriței deoarece anume atunci a hotărât că va munci într-un spital care le va oferi pacienților tot confortul necesar fără a-i face să se gândească la bacșișurile îndesate în buzunarul halatului.

Trebuie să ai un vis și atunci totul are o logică în activitatea ta și totul are un sens. Fără țel nu poți să mergi, nu vei obține nimic. Unde va bate vântul, acolo vei rămâne. Ca o frunză.

Autor:

...

Pentru ea nu există paciente la fel, așa cum nu există sarcini la fel. Fiecare femeie care ajunge în biroul său are parte de o abordare aparte. Așa cum merită.

Eu mă comport cu oamenii așa cum aș vrea ca ei să se comporte cu mine.

Autor:

La prima vedere ar părea că Ana Josan a reușit să atingă apogeul profesional. Chiar și așa, doctorița continuă să se auto-dezvolte. De fiecare dată când are ocazia merge la stagii practice în afara țării. Așa are ocazia să muncească alături de specialiști cu renume și să fure cât poate din priceperea și tehnicile lor. Conștientă de faptul că medicina este o știință în permanentă schimbare, doctorița de la Medpark, pune accentele pe inovații și le implementează acasă cu încredere și curaj.

Tu ești doctor din Moldova și ca să fii la nivelul doctorilor străini trebuie să ai de 3-4 ori mai multe argumente. Să te duci iar și iar și de fiecare dată să le demonstrezi că aici nu e Africa, demult am coborât din copaci, suntem la curent cu metodele de lucru și le implementăm.

Autor:

Fără fals patriotism, Ana Josan recunoaște că are deseori gânduri de plecare. Totuși, de fiecare dată găsește argumente pentru a rămâne acasă. Și nu pentru că își dorește să i se ridice monumente, ci pentru că trăiește cu convingerea că dacă ai posibilitatea să faci o schimbare spre bine, oricât de mică ar fi ea, ești dator s-o faci.

Mă gândesc că trebuie să-ți ocupi locul în țara ta și dacă vrei să lași o urmă după tine, dacă poți un pic să schimbi spre bine sistemul de ce să n-o faci aici? De ce s-o faci în altă parte?

Autor:

...

Ana Josan susține că indiferent de cât de copleșitoare poate fi prezența unui om în public, tot ce contează cu adevărat este cine reușește să rămână acel om atunci când rămâne față în față cu propriul eu.

Fericirea este atunci când faci ceea ce vrei și o faci bine. Tu poți să fii așa cum ești fără să fii fățarnic, te poți uita seara în oglindă și știi că nu rămâi față în față cu un mizerabil.

Autor:

Știe că presiunea socială și mediul în care trăim ne poate determina foarte ușor să oscilăm între bine și rău. Chiar și așa, doctorița își dorește să reușească să-și ducă valorile cât mai departe, să nu cedeze și să reușească să nu se dezamăgească. O misiune pe cât de grea pe atât de provocatoare.

Nu vreau să fiu schimbată de mediu. În viața în care trăim, vreau să-mi păstrez bunătatea.Pe cât e posibil...

Autor:

De când trăiește mici vieți alături de fiecare femeie care urmează să devină mamă, Ana Josan a oferit o nouă dimensiune timpului. Indiferent dacă e iarnă sau vară, știe că în spatele ușii albe câteva femei gravide stau cuminți pe scaune și că de după măștile alb-albastre, ochii lor sclipesc a așteptare. De aceea, uită de oboseală și își tratează fiecare pacientă de parcă ar fi un membru al familiei. Apoi zâmbește încurajator și face semn cu capul pentru a intra următoarea. Printre dosare, telefoane, chemări la operație și multe întrebări care apar în permanență, Ana Josan, reușește să savureze fiecare clipă din destinul pe care l-a îmbrățișat de bunăvoie...

***

Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal