Președintele rus, Vladimir Putin, visează la un colaps economic al Republicii Moldova, după care locuitorii acestei țări să arate spatele Uniunii Europene și să se întoarcă spre Federația Rusă, scrie publicația germană Die Zeit. Jurnaliștii de la această publicație descriu situația în care se află cetățenii din regiunea transnistreană, având trei pașapoarte, dar și situația în care se află Chișinău, fiind sub presiunea Kremlinului, pentru că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE.
Cetățeni cu trei pașapoarte
Locuitorul regiunii transnistrene pe nume Artiom deține trei pașapoarte. Pașaportul moldovenesc de culoare albastră îi permite să călătorească fără vize în UE. În același timp, el deține „pașaportul transnistrean” pentru a demonstra autorităților de la Tiraspol „patriotismul” său față de republica separatistă. Totodată, Artiom are și pașaportul rus pentru a merge la muncă în Moscova. Într-o atare situație, se află aproape toți locuitori ai regiunii transnistrene.
Transnistrenii ignorați de Moscova
„Artiom face bani pe seama statutului incert al regiunii care nu vrea să fie parte a Republicii Moldova, și probabil nici a Rusiei. Rușii locali nu mai vor nici ei. În 2006, 97% din locuitorii regiunii au votat la un referendum pentru aderare la Rusia. Însă Moscova îi ignoră mereu”, se spune în articol.
„Îi invidiem pe colegii noștri din Crimeea. Problema este că nu avem o frontieră comună cu Rusia”, declară fostul politician transnistrean, Anatoli Dirum.
Un număr mare de locuitori a părăsit deja regiune pentru a pleca să lucreze în Rusia, Arabia Saudită, sau UE. Și acest lucru îi deranjează pe politicienii locali. Potrivit acestuia, transnistrenii au „valori patriotice care au fost importante în perioada sovietică”. Iar potrivit acestor valori există lucruri mai importante decât „bunuri materiale”.
Apropierea Moldovei de UE ar putea rezulta în agresiunea militară din partea Rusiei
Kremlinul exercită presiuni asupra Republica Moldova pentru că a semnat Acordul de asociere cu UE. Producătorilor locali li se interzice să-și vândă produsele pe piața rusă. Chișinăul se teme că următorul pas spre integrare la UE ar putea rezulta în agresiunea militară din partea Rusiei.
„Rusia nu are nevoie să invadeze Republica Moldova. Țara noastră deja este sfâșiată între Transnistria și Găgăuzia loiale Moscovei. Putin trebuie doar să aștepte momentul”, declară reprezentantul unei organizații non-guvernamentale făcând aluzie la trupele rusești staționate în Transnitria.
Rusia nu va invada militar Republica Moldova
În viitorul apropiat, Federația Rusă nu va invada militar Republica Moldova. De această părere sunt diplomații europeni aflați la Chișinău.
„Îi sugerăm Chișinăului să se ocupe mai serios de problema transnistreană. Rusia se teme că oamenii vor fugi din republica separatistă și va pierde controlul asupra regiunii”, a declarat un diplomat european, adăugând că realul coșmar va începe, dacă în Republica Moldova va avea loc un colaps economic total. La asta visează președintele rus Vladimir Putin. Astfel, el vrea să demonstreze moldovenilor că cooperarea cu UE este în dezavantajul lor.
Vezi și aceste știri

Din cauza războiului, pierderile sistemului bancar din Ucraina au depășit 250 de milioane de dolari

OMS spune că nu este nevoie urgentă de vaccinare în masă împotriva variolei maimuței

Kremlinul consideră situația cu Dodon o treabă internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
Advertoriale

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri
