Șapte acuzații dezmințite de Vlad Filat, în urma declarațiilor fostului său avocat, Igor Popa

Șapte acuzații dezmințite de Vlad Filat, în urma declarațiilor fostului său avocat, Igor Popa
Vlad Filat, foto: privesc.eu


Nu ar avea imobile la Geneva, nu ar fi vrut să fugă din țară și nu ar fi comunicat cu Vlad Plahotniuc. Sunt câteva dezmințiri ale ex-premierului Vlad Filat la mai multe acuzații lansate de fostul său avocat, Igor Popa. În cadrul unei conferințe de presă, politicianul a comentat, pe rând, declarațiile, pe care le-a numit „aberații”, anunțând că va depune un denunț la Procuratura Generală și o plângere la Uniunea Avocaților.

Arest organizat împreună cu Plahotniuc

Una dintre acuzații spunea că Filat s-ar fi înțeles cu ex-democratul Vlad Plahotniuc în privința arestului.

„Dacă ceea ce mi s-a întâmplat a fost o înțelegere, trebuie să fii tare nesimțit să faci o asemenea declarație. Eu am avut un proces închis, în urma căruia am fost condamnat la nouă ani de închisoare. 50 de luni am fost deținut într-o celulă, cu posibilitatea de a ieși în aer liber o singură oră pe zi”, a spus Filat.

Totodată, a dezmințit faptul că a comunicat și că ar continua să țină legătura cu Plahotniuc: „Dacă comunicam permanent cu Plahotniuc din penitenciar, de ce aș mai fi avut nevoie de el, ca să transmit anumite mesaje, să fac anumite aranjamente? Eram singurul deținut cu cinci rânduri de gratii, la ușă au fost ofițeri Pantera, ulterior supraveghetori în permanență”.

Condiții de detenție preferențiale

Liderul PLDM a negat că ar fi avut ospețe în închisoare: „Dacă aș fi avut un regim de detenție preferențial, lucrul acesta avea să fie cunoscut. Închisoare e un organism viu. El a semnat plângerea la CtEDO invocând condițiile degradante în care am fost deținut. În instanțele naționale, după fuga lui Plahontiuc, faptul că am fost deținut în condiții degradante a fost constatat”. 

„O să depun demers la Ministerul Justiției, ca să se dispună o anchetă amplă de către ANP. Acolo se filmează non-stop, în cadrul unei anchete pot fi confirmate sau infirmate cele spuse. Modul în care am fost deținut știu toți deținuții din penitenciarul nr. 13”, a adăugat el. 

Fuga în Germania și grațierea 

De asemenea, Vlad Filat a negat că ar fi plănuit să fugă din țară: „Dacă vrei să lansezi o minciună și ea este una mare, trebuie să o ambalezi cu puțin adevăr. Popa mi-a propus să fug în Germania, să fac jocurile lui Plahotniuc. Eu am spus atunci că nu voi fi niciodată fugar”. 

Cât despre scăparea de închisoare prin grațiere, politicianul a declarat: „Grațierea mi-a fost propusă de Plahotniuc. Am refuzat din două motive. În primul rând, trebuie să recunoști vina, trebuia să recunosc ceea ce n-am făcut. În al doilea rând, e o procedură legală. Cum puteam să discut despre grațiere, dacă eu atunci nici nu primisem rechizitoriul?”. 

Infracțiune săvârșită în penitenciar 

În cadrul emisiunii televizate, Igor Popa a mai spus că Filat ar fi săvârșit o infracțiune, aflându-se după gratii, prin vânzarea mai multor bunuri sechestrate.

„Igor Popa a solicitat din partea mea procură pentru comercializarea anumitor bunuri în România. Corespondența lui Igor Popa cu potențiali cumpărători este la dosar. Dânsul, dacă ar fi avut studii juridice, ar fi știut că sechestrate au fost acțiunile companiei, dar o companie are active, care sunt libere. Eu nu am vândut nimic din penitenciar. Pentru a vinde, trebuie să ai posibilitatea să negociezi, să semnezi”, a spus președintele PLDM. 

Mai mult, a declarat că pe acest caz, mai multe persoane interpuse ar fi depus denunțuri la instituțiile de drept din România. Potrivit ordonanțelor oamenilor legii de la Iași, la care s-a politicianul a făcut trimitere, s-ar fi constatat lipsa elementelor infracționale. 

Nu și-ar fi plătit avocatul 

Totodată, Vlad Filat a spus că deține documente care confirmă că a plătit în jur de 13 milioane de lei pentru serviciile avocaților, contrar spuselor lui Igor Popa.

„Nu știu dacă au mai fost situații ca un om să plătească atâția bani, bani care au fost plătiți de rudele mele, care au vândut ce au mai avut, și să fie condamnat la nouă ani. Poate a vrut ceva mai mult, asta e altceva. Eu vorbesc despre acte și plăți făcute. Urmează să clarificăm cum bunurile mele confiscate i-au fost transmise lui Popa, iar el le-a vândut. E vorba de ceasuri și alte obiecte. Iar în factura după vânzare nu a inclus nici 10% din valoarea reală a obiectelor”, a comentat el.

Casă la Geneva, chirie de 6.000 de euro pe lună sau mașină de lux 

Politicianul a negat că ar avea bunuri imobile la Geneva. Totodată, a negat că ar avea un Mercedes de lux: „Cel care găsește Mercedesul pe care-l dețin, îl obține în proprietate. Jurnaliști, procurori, detectivi particulari, găsiți-l. Circul cu mașina prietenilor, cu mașina colegilor de partid, cu taxiul. Nu am mers cu transportul public de la ieșire încoace”.

A refuzat să spună însă cât achită pentru chiria casei: „Nu am permisul proprietarului casei pentru a face public contractul de chirie, înregistrat la FISC. Conform condițiilor de eliberare condiționată, sunt obligat să prezint locul de trai”. 

Denunțuri pe colegi sau condamnarea pe nedrept a nașului 

Cât de acuzațiile conform cărora, la comanda lui Plahotniuc, Filat ar fi depus denunțuri pe mai mulți foști colegi din PLDM, politicianul a declarat că va solicita Procuraturii Generale să confirme, oficial, că nu a făcut acest lucru.

De asemenea, a negat că i-ar fi cerut nașului său, Ion Rusu, să-și asume vina:

„Dl Rusu a fost condamnat pe nedrept, a trecut printr-o perioadă foarte grea, ca prin intermediul lui să fiu condamnat și eu. Dl Ion Rusu știe foarte bine conținutul mesajului. Apropo, avocat îi era Igor Popa. Credeam că în avocați trebuie să ai încredere. Am scris în scrisoare doar „Ion, te rog să ai încredere în avocați și să ai încredere în ceea ce spun ei”. Cu dl Rusu nu am vorbit de cinci ani, motivele sunt personale”. 

Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, fostul avocat al lui Vlad Filat, Igor Popa, a lansat o serie de acuzații în adresa ex-premierului. De exemplu, a spus că arestarea lui Filat ar fi făcut parte dintr-o înțelegere a acestuia cu Vlad Plahotniuc, cu care ar comunica și în prezent. A mai declarat că politicianul ar fi avut ospețe în penitenciar, că ar deține imobile în Geneva și că ar fi vizat într-o anchetă în Germania. 

Toate acuzațiile au fost dezmințite de ex-premier într-o conferință de presă. Mai mult, Filat a spus că va depune un denunț la Procuratura Generală și o plângere la Uniunea Avocaților pe numele lui Popa.

Cine ne plătește la AGORA?
Ne susținem activitatea din contribuția cititorilor ca tine. Ajută-ne să fim mai buni.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Filat va depune denunț la PG și plângere la Uniunea Avocaților. „Apără-mă, Doamne, de așa avocat, că de procurori mă voi apăra și singur” (UPDATE)

Filat va depune denunț la PG și plângere la Uniunea Avocaților. „Apără-mă, Doamne, de așa avocat, că de procurori mă voi apăra și singur” (UPDATE)

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Advertoriale
Rimobel – marca numărul unu de mobilă în Moldova și în casele clienților, conform Notorium (FOTO)

Rimobel – marca numărul unu de mobilă în Moldova și în casele clienților, conform Notorium (FOTO)

„În sfârșit, vine Crăciunul!” – #IaOPauzăDeLaGătit și comandă meniul de la localurile din apropiere (VIDEO)

„În sfârșit, vine Crăciunul!” – #IaOPauzăDeLaGătit și comandă meniul de la localurile din apropiere (VIDEO)

Tandem anunță: „Mai NEGRU decât negrul există!”

Tandem anunță: „Mai NEGRU decât negrul există!”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Rimobel – marca numărul unu în Moldova și în casele clienților, conform Notorium
 • Prezentatorul emisiunii „Bitva Extrasensov”, concediat pentru că cerea mită de la...
Cele mai populare
 • 1
  O casă de lux și o mașină de ultimă generație: Șeful adjunct al Procuraturii Chișinău spune că averea pe care o folosește, nu-i aparține
 • 2
  Primarii care ar urma să participe la protest ar fi șantajați: „Sunt sunați de reprezentanții INP și SIS”
 • 3
  Limba română, mărul discordiei în Parlament. Deputații au retras proiectul de modificare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului
 • 4
  Povestea unei afaceri care nu își mai găsește loc în Chișinău: „Am avut parte de presiuni din partea autorităților publice locale”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.