Incendiul de la Filarmonică: Partiturile din bibliotecă vor fi evacuate. Ministerul Economiei va decide cum să procedeze cu edificiul

Incendiul de la Filarmonică: Partiturile din bibliotecă vor fi evacuate. Ministerul Economiei va decide cum să procedeze cu edificiul

Responsabilii din mai multe ministere și instituții s-au adunat, vineri seara, lângă edificiul Filarmonicii Naționale, care a fost cuprins de incendiu pe 24 septembrie, pentru a decide ce să facă mai departe. Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, s-a decis că partiturile (notele) care se păstrau în biblioteca sălii de concerte vor fi evacuate pe parcursul următoarelor zile. De asemenea, se va face o evaluare a altor bunuri care mai pot fi salvate și scoase din clădire. 

La ședința de după catastrofă au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Apărării, Inspecției de Stat în Construcții, Agenția de supraveghere tehnică, dar și experți în domeniul arhitecturei și responsabili din cadrul Filarmonicii Naționale.

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmihail.agafita%2Fvideos%2F2878198895756447%2F&show_text

Publicitate

Responsabili din cadrul Filarmonicii vor evalua, în următoarele zile, care sunt bunurile ce trebuie evacuate din construcția afectată.

Ministerul Economiei va obține autorizația privind starea edificiului pentru a lua o decizie în funcție de recomandările experților.

Pe parcursul următoarelor zile, partiturile din cadrul bibliotecii care se afla în incinta Filarmonicei urmează a fi evacuate, iar la fața locului situația va fi monitorizată și gestionată de reprezentanții IGSU.

Reamintim că Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Preliminar, a fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Nu au fost raportate victime.

Specialiștii au înaintat trei versiuni de producere a incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Pe 25 septembrie, Ministerul Finanțelor a anunțat deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii.

De cealaltă parte, contrar informațiilor furnizate oficial, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a spus că Filarmonica Națională nu va putea fi reconstruită. Mai mult, se arată sigur că lucrările de construcție a unei noi clădiri vor începe anul viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal