Cât aur a fost minat până acum de omenire și cât mai poate fi extras din Pământ

Cât aur a fost minat până acum de omenire și cât mai poate fi extras din Pământ

Prețul aurului a ajuns, în această vară, la un nivel record, trecând de 2.000 de dolari uncia. În aceste condiții, apar întrebări precum: cât aur este disponibil acum pe piață și cât aur mai poate fi extras din Pământ? În plus, va rămâne omenirea fără aur?

Aurul este un metal foarte prețios, văzut adesea ca o investiție, ca o podoabă pentru afișarea statutului social, dar este și o componentă a produselor electronice. Mai este însă și o resursă finită, pe care omenirea nu o va mai putea mina, cândva în viitor, relatează Digi24.

Experții vorbesc despre conceptul „peak gold”, care are loc atunci când a fost minată cantitatea de aur disponibilă dintr-un an, iar unii consideră că acest „vârf” a fost atins.

Producția totală de aur a fost în 2019 de 3.531 de tone, cu 1% mai puțin decât în 2018, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, fiind prima scădere din 2008.

Potrivit US Geological Survey, rezervele de aur care care se află acum în subteran sunt estimate la aproximativ 50.000 de tone. Pentru a ne face o imagine, până acum au fost extrase aproximativ 190.000 de tone de aur, deși estimările variază în funcție de sursă.

Astfel, în cifre mari, ar mai putea fi scoasă din minele din întreaga lume circa 20% din cantitatea totală de aur a Terrei. Însă, în viitor, ar putea fi minate rezerve de aur care acum nu sunt fezabile din punct de vedere economic.

Cea mai mare sursă de aur din lume este Bazinul Witwatersrand din Africa de Sud, care a dat până acum circa 30% din aurul extras. Alte surse mari de aur sunt mina Mponeng (Africa de Sud), minele Super Pit și Newmont Boddington (Australia), mina Grasberg (Indonezia) și minele din Nevada (SUA).

În prezent, China este țara care produce cel mai mult aur, iar Canada, Rusia și Peru sunt producători majori.

Deși sunt găsite noi mine de aur, marile descoperiri și depozite sunt din ce în ce mai rare. Așadar, majoritatea producției actuale provine din minele vechi, exploatate în ultimele decenii.

În plus, costurile cu extragerea metalului prețios sunt foarte mari, fiind nevoie de multe mașinării și foarte multă expertiză, dar și de distrugerea unor zone mari, în subteran și la suprafață.

Acum, 60% din operațiunile miniere aurifere din întreaga lume sunt de suprafață.

În timp ce aurul de pe Terra poate fi greu de cuantificat, nu este totuși singurul loc de unde poate fi extras. Aurul poate fi găsit și pe satelitul natural al Pământului, însă costurile de exploatare și transport sunt uriașe, fiind calculate acum ca fiind mai mari decât valoarea în sine a aurului.

De asemenea, și în Antarctica sunt câteva rezerve de aur, dar, la fel, este ineficient din punct de vedere economic ca să fie extras, din cauza condițiilor meteo foarte dure.

Un alt loc de pe Pământ unde poate fi găsit aur este și pe fundul oceanelor, dar și de aici exploatarea este mai scumpă în raport cu valoarea aurului extras.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal