Ce le-a răspuns SIS celor de la CEC cu privire la posibila fraudare a înregistrării prealabile în Rusia

Ce le-a răspuns SIS celor de la CEC cu privire la posibila fraudare a înregistrării prealabile în Rusia

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi numărul de 17 secții de vot pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, pe teritoriul Federației Ruse. Înainte de vot, președintele CEC, Dorin Cimil, a fost întrebat de membrul instituției, Vadim Șarban, ce au scos în vileag verificările cu privire la pretinsele fraude în înregistrarea prealabilă a moldovenilor din Rusia. Potrivit lui Cimil, CEC a remis SIS-ului și MAI-ului solicitări de verificare, dar așa și nu a primit răspuns. Astfel, numărul de 17 secții în Rusia a fost votat fără o claritate cu privire la pretinsa fraudă.

„CEC a solicitat SIS-ului și MAI să verifice datele, chiar au fost ridicate cererile prealabile scrise de la CEC. Însă, urmare a acestor acțiuni, avem un răspuns din 25 septembrie precum că verificarea veridicității cererilor durează în timp, iar SIS nu a comunicat până acum CEC-ului rezultatele datelor analizate în baza sistemului electronic. Noi putem adeveri asta în baza documentelor”, a punctat Cimil.

Reamintim că CEC a stabilit organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. 30 dintre ele sunt în Italia, 17 - în Rusia și 13 - în România.

Publicitate

Deschiderea secțiilor în diasporă a fost subiectul unui scandal chiar din debutul perioadei electorale. În urma unei investigații s-au depistat mai multe cazuri de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia, în care zeci de oameni au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia, asta chiar dacă nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită.

Reamintim că 60.030 de moldoveni de peste hotare, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru participarea prealabilă la alegerile pentru funcția de președinte țării.

Este cel mai mare număr înregistrat de sistemul CEC de la înființarea acestuia, și de 17 ori mai mare decât numărul de moldoveni care s-au înregistrat prealabil în 2016, în pragul precedentelor alegeri prezidențiale. Atunci, în sistem figurau puțin peste 3.500 de moldoveni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal