Aparatul dentar: Când avem nevoie de el, cum îl purtăm și ce greșeli să nu facem. Sfatul medicului ortodont

Aparatul dentar: Când avem nevoie de el, cum îl purtăm și ce greșeli să nu facem. Sfatul medicului ortodont

Dinții reprezintă deseori motive de îngrijorare pentru multe persoane, fie că nu cresc la timpul potrivit, cresc în poziție incorectă sau devin strâmbi, distanțați sau înghesuiți. Astfel, purtarea unui aparat dentar devine o necesitate medicală. Am stat de vorbă cu specialista în ortodonție Victoria Hanganu pentru a afla despre beneficiile pe care le aduce purtarea unui aparat dentar, vârsta la care pot fi corectați dinții și care sunt cele mai comune greșeli într-un tratament ortodontic.

Cine și în ce cazuri are nevoie de o vizită la un medic ortodont?

Pentru copii este recomandată o vizită la stomatolog atunci când părintele observă o poziție incorectă a dinților sau chiar lipsa lor, o mușcătură atipică, asimetrii faciale sau în cazurile când vrea să se asigure că totul este bine. Adulții necesită această vizită atunci când prezintă anomalii dento-maxilare, înghesuiri dentare, poziții atipice a dinților, cu simptome de dureri, mușcătura incorectă.

Publicitate

Deja când vorbim despre pierderea unor dinți, cei rămași pe arcadă tind sa-și modifice poziția inițială, și pot provoca blocaje intermaxilare. În asemenea cazuri este recomandat tratamentul ortodontic, care creează condiții favorabile pentru o protezare corectă.

Ce greșeli fac cel mai des părinții atunci când vine vorba de dinții copiilor săi?

Părinții trebuie să meargă împreună cu copilul la consultația specialistului la apariția primelor semne de întrebare privind sănătatea copilului, până la șapte ani și obligator după această vârstă. Respectarea sfaturilor medicului sau a unor măsuri profilactice la timp, îi scutesc de un tratament propriu-zis.

Părinții nu sunt obligați să cunoască toate bolile dinților și tratamentul lor.

Victoria Hanganu, ortodont

Autor:

Care este vârstă minimă sau maximă la care o persoana își poate pune un aparat dentar?

Vârsta minimă pentru a începe un tratament ortodontic este de când copilul necesită corectarea unor obiceiuri vicioase, anomalii în dezvoltare sau deja instalate. Nu este o limită de vârstă, atât timp cât avem o anomalie ce necesită corectare.

Cum se alege aparatul dentar potrivit?

Medicul este cel care trebuie să propună un plan de tratament care conține și un aparat dentar. Acest lucru se face în funcție de vârstă, anomalia dentară, examene clinice și complementare. Preferințele pacienților pentru un anumit tip de aparat reies din recomandările specialistului. Aparatele fixe sunt mai comode prin faptul că nu depind atât de mult de cooperare și sunt purtate permanent.

Cel mai frecvent, la vârsta de 3-7 ani se optează pentru un treiner, la 7-12 ani - pentru un aparat ortodontic mobil, iar după 12 ani, poate fi aplicat un aparat dentar fix.

Victoria Hanganu, ortodont

Autor:

În dereglări minore aparatul poate fi pus pe o singura arcadă, când ceilalți parametri sunt în limitele normei, însă cel mai frecvent, în corecție sunt antrenate ambele maxilare. Astfel, reușim sa restabilim armonia în sistemul stomatognat, în care dinții constituie numai o veriga a sistemului.

În ce cazuri oamenii tind să creadă că au nevoie de un aparat dentar, dar de fapt acesta nu-i ajută?

În cazul când o anomalie dentară este însoțită și de modificări scheletice severe. Atunci, un tratament ortodontic este imposibil, fiind deja este nevoie de unul chirurgical.

Care este perioada medie de tratament?

Perioada de lucru cu un aparat dentar mobil variază între câteva luni și un an, iar cu un aparat fix - de la câteva luni până la trei ani, în mediu fiind 1,5 - 2 ani. După un tratament activ, urmează o perioadă de menținere a rezultatelor obținute, care pentru un copil durează până acesta împlinește vârsta de 18-20 de ani. Dacă tratamentul s-a finalizat la maturitate, atunci această perioadă este pe cât posibil de lungă.

Ce incomodități pot simți la început sau pe parcurs persoanele care poartă aparat dentar?

Aparatul mobil în primele 10 zile produce o hipersalivație. La activările repetate, posibil să apară ușoare dureri dentare și o dicție defectuoasă. În cazul unui aparat dentar fix, în a doua zi de la aplicare, pacientul simte ușoare dureri dentare, care de cele mai multe ori nu necesită analgezice. Uneori obrazul poate fi înțepat de bracket sau arc, dar în ajutor vine ceara ortodontică.

Ce alimente nu pot fi consumate în perioada utilizării unui aparat dentar?

Modul obișnuit de viață a unui pacient ortodontic nu suferă prea mult, cu excepția alimentației și igienei dentare. Nu se recomandă alimentele dure, crocante, lipicioase (alune, caramele, gumă), iar legumele și fructele cu sâmburi se mărunțesc înainte de a fi consumate. Se recomandă evitarea băuturile acidulate și carbogazoase.

Rezultatele frumoase ale unui tratament pot fi, însă, umbrite de posibilele pete albe de demineralizare, carii sau gingivite, o consecință a igienei precare din perioada purtării aparatului dentar. Brackeții în sine nu dezvoltă carii, ci placa bacteriană ce se depune în jurul lor. De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită periajului dentar. În acest caz, la necesitate, pot fi utilizate periuțele interdentare, irigatorul bucal. La fel, se folosește ața dentară și apa de gură.

Ce greșeli fac cel mai des persoanele care poartă un aparat dentar?

La începutul oricărui tratament pacientul trebuie sa fie optimist, încrezător și responsabil. Persoana este informată despre condițiile care trebuie respectate, dar cele mai comune greșeli sunt nerespectarea orarului vizitelor repetate, a condițiilor de îngrijire a aparatului dentar și igienei orale.

Tratamentul ortodontic este o muncă de echipă, unde pacientul are nu numai drepturi, dar și angajamente ce trebuie respectate. Atunci efortul comun se soldează cu rezultate frumoase.

Victoria Hanganu, ortodont

Autor:

Dincolo de aliniearea corectă a dinților, ce alte beneficii mai aduce aparatul dentar?

Aparatul dentar, aplicat copiilor în creștere, favorizează dezvoltarea maxilarelor, pentru că niște oase mici nu sunt pregătite pentru a primi dinții permanenți, care sunt mai mari ca cei temporari. De asemenea, se corectează mușcătura, poate împiedica annumite obiceiuri vicioase de interpunere a diferitor obiecte între dinți (pixuri, degete). La fel, aparatele dentare îi permit copilului să își reia respirația nazală și poziționarea corectă a limbii. Mai mult de atât, previne apariția problemelor osoase severe la maturitate, scade riscul extracției unor dinți permanenți intacți.

Datorită tratamentului efectuat, scade riscul apariției înghesuirii dentare, care favorizează apariția cariilor și a problemelor parodontale, ca urmare a periajului deficitar.

Trebuie menționat și confortul funcțional și reabilitarea sănătății sistemului digestiv. Totodată este satisfăcută cerința de bază a multor pacienți – alinierea și nivelarea arcadelor dentare cu redarea unui zâmbet atrăgător, frumos și o dicție corectă.

„Un zâmbet frumos - este cheia spre succes” devine sloganul tuturor celor care au trecut printr-un tratament ortodontic.

Victoria Hanganu, ortodont

Autor:

Dna doctor, vă mulțumim.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal