Printre solicitările fermierilor se numără suplinirea fondului de subvenționare pentru anul curent până la 1,2 mlrd. lei, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobânzilor de creditare.

De asemenea, ei solicită alocarea sprijinului financiar tuturor producătorilor de fructe care au livrat mere întreprinderilor de procesare în toamna anului 2014; funcționarea creditului polonez; precum și demonopolizarea pieţei produselor petroliere.

„Din păcate, încercările noastre de a găsi soluții rezonabile la situația care s­-a creat în agricultură au fost ignorate de către Guvern și Parlament, care continuă să compromită cursul European între agricultori. Am ajuns în situația când mai mulţi agricultorii nu pot să-­și cultive terenurile din lipsă de mijloace. Prețurile la motorină, îngrășăminte, semințe, piese de schimb sunt exagerate, în schimb preţurile la producția agricolă stagnează”, se spune într-un comunicat al organizațiilor de fermieri.

Acțiunile de protest sunt organizate de Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova, Asociația Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federația Națională a Agricultorilor „AGROinform”, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova­Fruct”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!