Au fost identificate noi spații temporare pentru angajații Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Au fost identificate noi spații temporare pentru angajații Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Autoritățile au identificat noi spații temporare pentru angajații Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Asta după  la 24 septembrie, s-a produs incendiul devastator, care a distrus edificiul instituției. 

Astfel, colectivele artistice au fost transferate în spațiile temporare de la Palatul Național „Nicolae Sulac” și Palatul Republicii. Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a anunțat că „Orchestra simfonică și-a reluat de astăzi repetițiile, iar pe parcursul zilei de mâine, urmează să fie finalizat și transferul Ansamblului de Muzică Populară „Folclor” și a Capelei Corale Academice „Doina”. Ansamblul „Concertino” își va desfășura activitatea în clădirea Direcției Cultură a mun. Chișinău.”, a menționat managerul Filarmonicii.

Administrația Filarmonicii la fel urmează în cel mai scurt timp să se instaleze în spațiile Palatului Național din str.Pușkin nr.24.

Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a subliniat că instituția este deschisă să ajute la restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii.

„BNRM a adunat în timp o colecție bogată de note, partituri, dar și alte tipuri de publicații muzicale și deține tehnologiile, care ar permite scanarea și xeroxarea documentelor necesare pentru a reconstitui atât cât se poate Biblioteca Filarmonicii Naționale, care a suferit din cauza incendiului”, a mai precizat directorul BNRM.

Reprezentanții IGSU au menționat că până la data de 2 octombrie urmează a fi evacuate bunurile materiale din interiorul edificiului. Angajații Filarmonicii vor beneficia de ajutor necesar pentru evacuarea costumelor, dar și a documentelor.

Totodată Ministerul Economiei și Infrastructurei va obține autorizația privind starea edificiului pentru ca ulterior să poată fi luată o decizie în funcție de recomandările experților. Sitauația va fi gestioantă în continuare de conducerea IGSU, iar la fața locului pe parcursul desfășurării activităților va activa Statul Major al Inspectoratului.

Menționăm că colectivul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” va organiza pe data de 1 octombrie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, „Gala Excelenței Muzicale – 2020”.

Reamintim că Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Preliminar, a fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Nu au fost raportate victime.

Publicitate

Specialiștii au înaintat trei versiuni de producere a incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal