Asolamentul ar putea deveni o condiție pentru subvenționare

Asolamentul ar putea deveni o condiție pentru subvenționare

Respectarea asolamentului ar putea deveni o condiție obligatorie pentru agricultorii care doresc să obțină subvenții de la stat. Asta a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unui interviu pentru AGORA. „În următoarele luni, ministerul va veni cu un nou concept”, a spus oficialul.

„Când vorbim de situația anului acesta, trebuie să învățăm o lecție. Chiar și în situațiile în care am avea asigurată cu sisteme de irigare toată țara, nu întotdeauna apa va fi factorul primordial. Să nu ajungem la situația când vom avea sisteme de irigare, dar nu vom avea ce iriga. Noi ne secătuim pământul. Noi trebuie să ne schimbăm atitudinea față de pământ. De exemplu, rapița și floarea-soarelui sunt două culturi care secătuiesc terenul agricol, dar sunt niște culturi profitabile pentru agricultură”, a declarat ministrul.

Publicitate

Ion Perju a menționat că, deși suprafața de floarea-soarelui pe care ne-o putem permite, după suprafața arabilă totală a Republicii Moldova, este de cel mult 160 de mii de hectare, anul acesta am avut peste 320 de mii de hectare cu această cultură.

„Noi trebuie să stimulăm culturile care să îmbunătățească calitatea solului. Să oferim subvenții acolo unde se respectă asolamentul, chiar și celui care procură tehnică agricolă, de exemplu. Și floarea-soarelui în acest an o pierdem cam în jumate, vreo 50% obținem din roadă, dar ea secătuiește. Floarea-soarelui și rapița nu pot să se întoarcă pe suprafața aceluiași teren decât peste 6-7 ani”, a adăugat oficialul.

Prin urmare, șeful de la Agricultură spune că ministerul planifică impunerea unei noi condiții pentru subvenționare – respectarea asolamentului:

„Ar fi un criteriu prin care producătorii agricoli vor trebui să demonstreze că asolamentul este respectat, ca să aibă acces la subvenții. Mecanismul îl dezvoltăm acum. Este legea cu privire la principiul de subvenționare care trebuie să prevadă acest lucru. Legea a fost modificată cu mai puțin de jumătate de an în urmă, respectiv, putem veni cu modificări doar după jumate de an. Poate că vedem pe anul viitor ce condiții vom impune”.

Interviul integral cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju îl puteți vedea AICI.

Menționăm că asolamentul este o tehnică prin care un teren cultivabil este împărțit în mai multe loturi, pe care sunt plantate, prin rotație, diferite culturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal