Respectarea asolamentului ar putea deveni o condiție obligatorie pentru agricultorii care doresc să obțină subvenții de la stat. Asta a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unui interviu pentru AGORA. „În următoarele luni, ministerul va veni cu un nou concept”, a spus oficialul.
„Când vorbim de situația anului acesta, trebuie să învățăm o lecție. Chiar și în situațiile în care am avea asigurată cu sisteme de irigare toată țara, nu întotdeauna apa va fi factorul primordial. Să nu ajungem la situația când vom avea sisteme de irigare, dar nu vom avea ce iriga. Noi ne secătuim pământul. Noi trebuie să ne schimbăm atitudinea față de pământ. De exemplu, rapița și floarea-soarelui sunt două culturi care secătuiesc terenul agricol, dar sunt niște culturi profitabile pentru agricultură”, a declarat ministrul.
Ion Perju a menționat că, deși suprafața de floarea-soarelui pe care ne-o putem permite, după suprafața arabilă totală a Republicii Moldova, este de cel mult 160 de mii de hectare, anul acesta am avut peste 320 de mii de hectare cu această cultură.
„Noi trebuie să stimulăm culturile care să îmbunătățească calitatea solului. Să oferim subvenții acolo unde se respectă asolamentul, chiar și celui care procură tehnică agricolă, de exemplu. Și floarea-soarelui în acest an o pierdem cam în jumate, vreo 50% obținem din roadă, dar ea secătuiește. Floarea-soarelui și rapița nu pot să se întoarcă pe suprafața aceluiași teren decât peste 6-7 ani”, a adăugat oficialul.
Prin urmare, șeful de la Agricultură spune că ministerul planifică impunerea unei noi condiții pentru subvenționare – respectarea asolamentului:
„Ar fi un criteriu prin care producătorii agricoli vor trebui să demonstreze că asolamentul este respectat, ca să aibă acces la subvenții. Mecanismul îl dezvoltăm acum. Este legea cu privire la principiul de subvenționare care trebuie să prevadă acest lucru. Legea a fost modificată cu mai puțin de jumătate de an în urmă, respectiv, putem veni cu modificări doar după jumate de an. Poate că vedem pe anul viitor ce condiții vom impune”.
Interviul integral cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju îl puteți vedea AICI.
Menționăm că asolamentul este o tehnică prin care un teren cultivabil este împărțit în mai multe loturi, pe care sunt plantate, prin rotație, diferite culturi.
Vezi și aceste știri

Soluții: Agricultura ecologică sau cum un sol sănătos livrează mâncare sănătoasă. „Ne străduim să păstrăm bogăția pe care o are Moldova” (VIDEO)

Peste 1.626 de agricultori care au suferit pierderi în urma secetei au depus dosarele pentru subvenții la AIPA. Perju: „Sub 30 de cereri au fost refuzate”

Mai mulți agricultori vor beneficia de subvenții din partea statului. Parlamentul a extins categoriile de beneficiari
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
