Ce roadă avem în acest an, în urma secetei. Perju: Premise pentru scumpiri nu sunt (VIDEO)

Ce roadă avem în acest an, în urma secetei. Perju: Premise pentru scumpiri nu sunt (VIDEO)

Jumătate din terenurile agricole au fost afectate de secetă în acest an. Chiar și așa, recolta este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne ale statului, iar premise pentru scumpiri nu sunt. Asta a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unui interviu pentru AGORA.

Recoltă înjumătățită

„Culturile de toamnă au fost pe o suprafață de 400 de mii de hectare, peste 200 de mii au fost afectate, poate chiar și mai mult. Au fost reînsămânțate 19 mii de hectare, iată ceea ce s-a pierdut absolut tot. În 2019, la grâul de toamnă am obținut o recoltă de 1,8 milioane de tone. Anul acesta avem 600 de mii de tone de grâu de toamnă, aproape de două ori mai puțin. Media la hectar este de două tone”, a declarat Ion Perju.

Publicitate

Au fost afectate și culturile de grupa a doua, care sunt în proces de recoltare: „Porumb am obținut anul trecut în jur de 2 milioane de tone, anul acesta o să avem în jur de 850 de mii de tone. Porumbul a suferit chiar mai mult decât prima grupă. Și floarea-soarelui în acest an o pierdem cam în jumate, vreo 50% obținem din roadă. Dacă anul trecut am avut 800 de mii de tone, anul acesta vom avea 420 de mii de tone”.

Securitatea alimentară nu este amenințată

„Din punct de vedere al securității alimentare, țara este asigurată. Grâu avem 600 de mii de tone, iar țara are nevoie de 300-350 de mii de tone. Floarea-soarelui se ia din punct de vedere al producerii uleiului, ne ajunge și chiar puțin poate să rămână pentru export. Pe parcursul ultimilor două luni, nu am exportat nici grâu, nici orz, totul merge pentru asigurarea pieței interne. Nu s-au impus restricții, se consumă pe intern”, a declarat ministrul.

Scumpiri?

Totodată, șeful de la Agricultură spune că nu ne-am putea pomeni cu scumpiri, justificate prin anul secetos din agricultură:

„Chiar la începutul verii, am avut discuții cu producătorii de cereale, cu exportatori, cu producătorii de panificații. Azi prețul la grâu în țară e stabilizat la 3,40-3,50 lei pe kilogram. Dacă ajunge prețul la grâu mai mare de 4,20 - ar putea duce la scumpiri. Dar premise nu sunt, pentru că grâu este îndeajuns.

La noi în țară, în jur la 80% din uleiul care se produce se duce la export, dar se asigură piața internă. Nu avem premise să crească prețul la ulei. Avem îndeajuns. Ne-ar ajunge și mult mai puțină floarea-soarelui”.

Grindina a lovit în pomicultură

Pe lângă secetă, unele regiuni au avut parte și de grindină. Ion Perju susține că au fost afectate mai multe livezi de măr și de prun, dar și vița de vie.

„Am avut înaintate 35 de dosare pentru subvenționare, practic 29 au fost deja achitate. Se instalează încă 16 stații noi de rachetare anti-grindină, în special în zona Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, dar și Șoldănești”, a spus ministrul.

Oficialul a menționat însă că roada de fructe din acest an „o să fie bună”:

„O să vedem care calitatea o să fie, fiindcă au fost temperaturi foarte mari, dar producția pe care o avem azi se vinde la un preț destul de bun. Sunt gospodării care, chiar din câmp, vând mere cu 13-14 lei, sorturi bune care merg la export. Anul trecut am avut în jur de 620 de mii de tone”.

Interviul integral cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju îl puteți vedea AICI.

Amintim că 1.626 de agricultori afectați de secetă au depus cererile pentru subvenționare. Până acum, 1.484 de dosare au fost acceptate, fiind achitați 206 milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal