Două lupte pierdute la primărie și un tron cedat în 2016. File din dosarul lui Andrei Năstase, care se vrea președinte de țară

Două lupte pierdute la primărie și un tron cedat în 2016. File din dosarul lui Andrei Năstase, care se vrea președinte de țară

Luptă strânsă se anunță în această toamnă. Râvnitul „tron” de șef al statului este unul, iar cei care consideră că îl merită - mulți. Printre candidați se numără și liderul Platformei DA, Andrei Năstase. În cursa electorală, însă, pretendentul se avântă înarmat cu experiența câtorva campanii electorale. Năstase a candidat în 2016 (dar nu pe mult timp) la funcția de președinte și de două ori la funcția de primar al capitalei. Iată cum a ajuns pe scena politică din R. Moldova, ce încercări a avut de trecut și ce avere declară înainte de campania electorală.

2015: Avocatul Andrei Năstase urcă pe scena politică din R. Moldova

Alături de alți lideri de opinie, Andrei Năstase a fost printre cei care a fondat în 2015 Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”. Nemulțumiți de situația socio-economică din R. Moldova la acea etapă, care a fost agravată și de „Furtul miliardului”, în primăvara anului 2015, la Chișinău încep proteste pașnice în fața Guvernului, iar în toamnă a fost inițiată un protest cu caracter non-stop. 

Sursa: diez.md

Pe 6 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat zeci de mii de oameni. Reprezentanții platformei vociferau la acea etapă trei obiective principale: lupta împotriva corupției, eliminarea oligarhilor de la guvernare și menținerea vectorului european al R. Moldova.

Peste 100.000 de oameni s-au adunat la „Marea Adunare Naţională” din 6 septembrie 2015

În decembrie 2015, o parte din grupul de lideri ai platformei a pus bazele formării Partidului politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, care anterior se numea „Partidul Forța Poporului”. Pe 13 decembrie, are loc Congresul Extraordinar, unde a fost aprobată noua denumire a formațiunii, iar avocatul Andrei Năstase devine președinte al partidului cu vot unanim al membrilor. În calitate de vicepreședinți au fost aleși: Alexandru Slusari, Stanislav Pavlovschi și Inga Grigoriu.

2016: Năstase intră în lupta pentru șefia țării, dar se retrage 

Prima luptă pentru o funcție de conducere a fost dată în 2016. Năstase decide să intre în cursa electorală la alegerile prezidențiale directe, fiind desemnat de Consiliul Național Politic al Partidului Platforma DA drept candidat la funcția de președinte. Pe 18 septembrie, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat oficial în calitate de candidat. Aceasta după ce au fost recunoscute valabile 18.000 de semnături din cele 25.000 colectate în susținerea lui. În acel moment, Năstase era al patrulea înregistrat, după Marian Lupu, Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă.

Totuși, pe 15 octombrie, Andrei Năstase a anunțat oficial că se retrage din cursa pentru funcția de președinte. Aceasta pentru a o susține pe candidata înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate. Maia Sandu, care avea să lupte în turul doi cu contracandidatul Igor Dodon.

2018: Bătălia pentru scaunul de primar de Chișinău

Doi ani mai târziu, Andrei Năstase se avântă într-o nouă luptă. De această dată, liderul Platformei DA a decis să obțină șefia capitalei – orașul Chișinău. Fotoliul de primar de Chișinău a rămas liber după ce Dorin Chirtoacă, suspendat din cauza dosarelor sale penale, și-a dat demisia la 16 februarie. Primar interimar de Chișinău a devenit Silvia Radu.

În ziua alegerilor, pe 20 mai, rata de participare a alegătorilor a fost de aproape 36%, Năstase și contracandidatul Ion Ceban, susținut de echipa PSRM, ajungând să lupte pentru funcție în turul II. Pe 3 iunie, chișinăuienii și-au spus cuvântul. Năstase devine primar al capitalei cu 52,57% din voturi.

Însă acesta așa și nu a condus orașul. Mandatul său de edil nu a fost validat, Năstase fiind acuzat se socialiști că ar fi făcut agitație în ziua scrutinului. Chișinăul a rămas să fie condus de un nou primar interimar – Ruslan Codreanu.

Ulterior, în octombrie 2019, Hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar de Chișinău, a fost casată integral de Curtea de Apel. Astfel, alegerile locale de anul trecut au fost declarate legale, iar mandatul lui Năstase a fost validat.

Alegeri Parlamentare 2019. Front comun cu PAS și constituirea Blocului ACUM

Ideea ca cele două forțe politice – PAS și Platforma DA să-și consolideze puterile pentru a câștiga la alegeri, vehicula încă înainte de februarie 2019. Cele două partide s-au susținut reciproc atât la alegerile prezidențiale din 2016, când Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, cât și la alegerile locale din Capitală când cei din PAS nu au înaintat un candidat, ci l-au susținut pe Andrei Năstase.

Faptul a dus la finele anului 2018 la constituirea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Acordul avea să fie semnat pe 16 decembrie 2018 și înregistrat de CEC pe 21 decembrie. Iar miza unirii forțelor au fost alegerile parlamentare din 24 februarie.

Andrei Năstase și Maia Sandu au fost numiți copreședinți ai Blocului ACUM. Iar Consiliul politic era format din 6 membri din ambele partide. Drept urmare a alegerilor, Blocul ACUM s-a ales cu 26 de mandate în Parlament, 263 de mandate în consilii raionale și cu 172 de funcții de primari.

Cinci luni de șefie la Ministerul Afacerilor Interne

După alegerile din februarie 2019, membrii noul Parlament nu au reușit timp de aproape 90 de zile să formeze un nou guvern. Potrivit legislației, în aceste circumstanțe urma ca președintele Igor Dodon să dizolve Parlamentul și fie desfășurate alegeri anticipate.

Pentru a debloca situația, cei din Blocului ACUM și cei din PSRM, inclusiv prin acord cu Igor Dodon, au decis un compromis. Urma ca pe 5 iunie 2019 să deputații celor două forțe politice să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker, iar funcția de premier să-i fie atribuită liderii PAS, Maia Sandu. Coaliția Blocul ACUM -PSRM de fapt întrunea un șir de obligațiuni care au fost enumerate într-un acord aprobat de comun acord.

Pe 8 iunie, Maia Sandu este aleasă în funcție de prim-ministră, iar Andrei Năstase se regăsește în lista miniștrilor din noul Guvern. Mai exact, Năstase a fost numit ministru al Afacerilor Interne. 

Instituția însă n-a fost condusă mult timp. Pe 12 noiembrie 2019, în cadrul ședinței plenare, 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM au aprobat moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu fiind demis. Năstase rămâne fără funcția de ministru. În față, însă, este o nouă luptă.

Iar față în față cu Ion Ceban: O nouă bătălie pentru fotoliu de edil

În 2019, Andrei Năstase decide să-și măsoare puterile pentru a doua oară și se avântă într-o nouă luptă pentru primăria Chișinău. Lista pretendenților este de 18 poziții, regăsindu-se nume de parlamentari ca Vladimir Cebotari, Octavian Țîcu și Valerii Klimenko sau ex-primar – Dorin Chirtoacă. Totuși, printre adversare și de această dată se regăsește reprezentantul PSRM, Ion Ceban. Cei doi acumulează cele mai multe voturi în primul tur din 20 octombrie și ajung să lupte pentru funcția de conducător al capitalei pe 3 noiembrie. Diferența de rezultate este una mică. Cu 52,39% din voturi, fotoliul de primar îi revine lui Ceban. Acesta se retrage din PSRM și promite schimbări majore în Chișinău. Năstase la rândul său, se alege cu un mandat de consilier în Consiliul Municipal. De altfel, formațiunea Platformei DA din CMC deține, în urma alegerilor locale, 19 mandate de aleși locali. Iar PSRM – 22 de mandate.

2020: Lupta pentru scaunul de președinte

Pe 1 noiembrie, candidatul susținut de formațiunea pe care o conduce, Platforma DA, intenționează să lupte pentru fotoliu de președinte. Aceasta va fi cea de-a doua încercare pentru funcția de președinte. 

În susținerea sa, grupul de inițiativă a reușit să colecteze circa 25.000 de semnături. Verificate de Comisia Electorală Centrală, Năstase este înscris în cursa electorală cu 17.000 de semnături validate. 

Pentru că a depus actele în aceeași zi cu candidatul Renato Usatîi, prin tragere la sorți, Andrei năstase va fi pe poziția a doua în buletinul de vot. 

Citește și: Pe o stradă din capitală a apărut deja un panou cu Andrei Năstase. Cum comentează candidatul (FOTO)

Candidatul susținut de Platforma DA, Andrei Năstase, s-a lansat în cursa prezidențială în fața Bisericii de Lemn unde a fost improvizată o scenă. Năstase promite că va contribui la renașterea satelor, redeschiderea fabricilor, majorarea salariilor, dezvoltarea mediului de afaceri și că va reface imaginea țării peste hotare. 

Iată și averea pe care a declarat-o la CEC, pentru perioada anilor 2018-2019:

Precizăm că în buletinul de vot la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 se vor regăsi opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

AGORA amintește că, cinci candidați nu au fost înregistrați de CEC în calitate de candidați. E vorba de Andrian Candu, Alexandr Kalinin, Ion Costaș, Constantin Oboroc și Serghei Toma.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Lista candidaților la alegerile prezidențiale și ordinea acestora în buletinul de vot

Lista candidaților la alegerile prezidențiale și ordinea acestora în buletinul de vot

O lună până la alegerile prezidențiale: 3 milioane de alegători sunt așteptați să decidă cine merită șefia țării

O lună până la alegerile prezidențiale: 3 milioane de alegători sunt așteptați să decidă cine merită șefia țării

Andrei Năstase s-a lansat în cursa prezidențială în fața Bisericii de Lemn: „Eu sunt dispus să merg până la capăt”

Andrei Năstase s-a lansat în cursa prezidențială în fața Bisericii de Lemn: „Eu sunt dispus să merg până la capăt”

Andrei Năstase prezintă declarația pe avere la CEC: Deține jumătate din proprietatea unui apartament, a unei case, două automobile și mai multe terenuri

Andrei Năstase prezintă declarația pe avere la CEC: Deține jumătate din proprietatea unui apartament, a unei case, două automobile și mai multe terenuri

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
 • 3
  Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege
 • 4
  Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.