Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile turcești vor cere poziția apărării în cazul solicitării venite de la Chișinău cu privire la extrădarea fostului lider democrat. Declarația a fost făcută de avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Nu confirm și nici nu infirm că Vladimir Plahotniuc este în Turcia. Azi am discutat cu clientul meu. Urmează să așteptăm rezultatul solicitării date de la autoritățile competente din Turcia. În cazul în care va fi necesar poziția apărării, dacă va fi solicitată poziția lui Plahotniuc, va fi necesară angajarea unor apărători în Turcia. Partea apărării consideră că toate cauzele penale intentate în Moldova au tentă politică și au intenție de a-l persecuta pe domnul Plahotniuc” , a declarat Rogac.

Întrebat de ce clientul său a părăsit teritoriul Statelor Unite, avocatul a subliniat că Plahotniuc nu este un om politic și are dreptă să călătorească unde dorește:

Publicitate

„Este o persoană privată preocupată de gestionarea afacerilor pe care le deține. Nu trebuie să raporteze nimănui despre schimbarea locației în care se află. Este liber să circule unde dorește. Interdicția de circulare o are doar pe teritoriul Republicii Moldova”.

Lucian Rogac a mai declarat că solicitarea de extrădare l-a mirat pe clientul său.

„Vlad Plahotniuc a fost mirat de solicitarea de extrădare. Noi nu știm dacă e vorba de aceleași documente ca cele din SUA sau altele și nici dacă au fost expediate aceste documente în general către autoritățile turcești. Putem observa tenta politică pentru că imediat după ce unii actori au declarat că el ar fi în Turcia, imediat s-a acționat. Clientul meu e relaxat deoarece în afara Republicii Moldova justiția este corectă”, a subliniat apărătorul fostului lider democrat.

Rogac a mai spus că Vlad Plahotniuc va colabora cu organele de drept din Turcia.

AGORA precizează că autoritățile de la Chișinău solicită Turciei extrădarea fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, astfel încât politicianul să fie tras la răspundere în Republica Moldova. O asemenea cerere a fost semnată, pe 29 septembrie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Amintim că Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari.În luna iunie 2020, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Americii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spunea însă că procedura este „destul de problematică”.

Recent, Ziarul de Gardă a scris că, pe 28 august 2020, Vlad Plahotniuc ar fi părăsit orașul Miami, SUA. Iar președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că ex-democratul s-ar afla la Istanbul, Turcia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal