
Proiectul de lege privind spălarea banilor, din nou în atenția ONG-urilor: „Persoanele interesate au fost lipsite efectiv de dreptul la consultări publice”
Camera de Comerț Americană din Moldova cere Guvernului, Parlamentului să respecte transparența și procedurile legale pentru promovarea și elaborarea un proiect de lege. E vorba de modificările la legislație, care vizează direct combaterea spălării banilor, și au fost aprobate pe data de 20 iulie curent de Guvern şi Parlament, în prima lectură. Asta în condițiile în care și alte organizații au bătut alarma și au cerut retragerea proiectului de pe masa autorităților, întrucât ar fi ilegal și abuziv.
・
Potrivit unei scrisori publice a AmCham, autoritățile publice au admis mai multe încălcări de procedură în cazul proiectului de lege privind spălarea banilor și finanțarea terorismului, ceea ce ar trezi mai multe îngrijorări.
„Considerăm că autorii în procesul promovării proiectului de lege au admis unele abateri de la prevederile Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative, care reglementează necesitatea avizării și consultării publice a proiectelor de acte normative, Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Regulamentului cu privire la procedurile de consultare publică cu societate civilă în procesul decizional”, se menționează în scrisoarea AmCham.
Potrivit organizației, anunțul privind inițierea elaborării proiectului de lege a fost publicat pentru consultare chiar în ziua aprobării proiectului de lege de Guvern și de Parlament. „În aceste condiții, persoanele interesate au fost lipsite efectiv de dreptul la consultări publice”.
Amintim că și Transparency International-Moldova a cerut retragerea acestuia de pe masa Legislativului pentru că ar fi fost elaborat ilegal și în mod abuziv. Mai mult, ar favoriza anumite grupuri de interese, prin asigurarea unei căi legale de preluare a activelor sechestrate. La fel, ar reduce la zero legea adoptată în 2017 privind combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului.
La fel, organizația a ținut să atragă atenția partenerilor străini ai R. Moldova și reprezentanților structurilor internaţionale specializate în prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului asupra pericolelor generate de acest proiect.