Pe o colină de 5 ha de pământ roditor, la Scoreni, raionul Strășeni, se întinde o frumusețe de vie. La sfârșit de septembrie, Ion Buliga strânge roada ce-i bucură privirea. Aceasta pentru că agricultorul a lucrat cu dăruire via, investind în ea tot ce a agonisit în ani de muncă peste hotare. În sprijinul antreprenorului a venit Uniunea Europeană, care prin intermediul programului PARE 1+1 l-a încurajat să-și dezvolte afacerea.
Antreprenorul din Scoreni a muncit mai bine de 15 ani peste hotare ca să-și poată realiza visul. Acasă a revenit cu un capital pe care s-a gândit să-l investească în agricultură. A cupărat terenul, care nu fusese lucrat aproape 20 de ani. L-a prelucrat încrezător că este pământ odihnit și roditor, iar acum Ion Buliga se mândrește cu cele 5 ha de viță-de-vie și 4,5 ha de livadă de prun.
„Panta este sudică și pentru vie e bine. Dacă ați observat, partea unde e mai mult soare rodește mai slab, iar în partea din dos, poama e mult mai frumoasă, mai bine crește”, spune agricultorul.
Suma totală a investițiilor ajunge la două milioane de lei. Drept sprijin agricultorului, i-au servit fondurile europene pe care le-a accesat. Astfel, Ion Buliga se numără printre beneficiarii programul PARE 1+1, destinat migranților care se întorc acasă și încep o afacere.
„Grantul l-am accesat în 2018. Am avut cheltuieli peste 500.000 lei în anul cela. Era al treilea an când am început să investesc. Iar PARE 1+1 mi-a amortizat jumătate din aceste cheltuieli”, explică Ion Buliga.
Banii l-au ajutat să-și ia un tractor și să amenajeze via în acel an. Încurajat de bunele rezultate, agricultorul planifică să își dezvolte afacerea în continuare.
„La livadă sunt mai puține investiții, iar la vie mai multe. Am luat sârma zincată, suporturile. În continuare vreau să trag irigare, să construiesc singur o cameră frigorifică, pentru că acum dacă nu le am, trebuie să plătesc și transportul până la camerele frigorifice și acestea sunt cheltuieli în plus”, planifică antreprenorul.
Pentru a-și lucra via, Ion Buliga are nevoie de zeci de lucrători sezonieri. „Primăvara este mai mult de lucru, când se curăță via, la legatul lăstarilor vara. Dar problema cea mare e recoltatul. Am nevoie de 30-40 de lucrători pentru 2-3 și chiar poate 4 zile ca să strângă tot masivul”, estimează agricultorul.
Butașii mai au un an până la maturitate, când se așteaptă marea recoltă. Însă, agricultorul deja se bucură de ceea ce reușește să strângă.
„Mă gândesc undeva 10-12 tone/ha să obțin. Pentru anul patru e tare bun, poate să fie chiar mult. Poate o parte să nu fie de calitate, dar majoritatea, 70-80% e calitate înaltă. Nivelul de zahăr și calibru e bun”, se bucură de rezultat Ion Buliga.
Agricultorul îi îndeamnă și pe alți moldoveni, reveniți acasă, să îndrăznească să apeleze la ajutorul european. Dar, spune el, banii trebuie investiți în vise adevărate.
Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) este susținut de Uniunea Europeană și le oferă șansa unui viitor acasă moldovenilor care vor să revină de peste hotare și să inițieze o afacere, așa cum a făcut-o Ion Buliga. Povestea agricultorului se înscrie în campania „UE pentru Moldova rurală” lansată în vara anului 2020 de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.
Vezi și aceste știri

Un deputat a fost dat afară din partidul lui Zelenski după ce a mers „să se întâlnească cu diaspora” din Thailanda

O asociație nu poate instala o statuie a Reginei Maria la Chișinău și dă vina pe Consiliului Național al Monumentelor de For Public pentru blocarea inițiativei
