Guvernul promovează, repetat, modificarea Constituției, după avizul negativ al Înaltei Curți

Guvernul promovează, repetat, modificarea Constituției, după avizul negativ al Înaltei Curți

Guvernul a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției, după ce un document asemănător a fost avizat negativ de Curtea Constituțională (CC). Este vorba de modificări la procedura de numire a judecătorilor în funcție, dar și la componența Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Respectiv, CC urmează să vină cu un nou aviz, astfel încât proiectul să ajungă să fie examinat în Parlament.

„Dl ministru al Justiției a fost la Strasbourg, unde a discutat la Consiliul Europei în privința acestor modificări în Constituție. Venim cu proiectul agreat cu Comisia de la Veneția. Și opinia Comisiei Europene există. Trebuie să mergem cu aceste modificări care au ca obiectiv diminuarea implicării politicului în sistemul de justiție”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Așadar, potrivit proiectului, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În prezent, Constituția spune că, inițial, magistrații sunt numiți în funcție pe un termen de cinci ani.

Publicitate

Totodată, se introduce o nouă prevedere care spune că deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora „trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii”. Se mai precizează că „judecătorii au doar imunitate funcțională în condițiile legii”.

În proiect se mai spune că, în momentul elaborării, aprobării și modificării bugetului instanțelor judecătorești, se solicită avizul consultativ al CSM. Acum, Constituția nu prevede aceste consultări, bugetele fiind stabilite de Parlament.

De asemenea, se introduc noi prevederi în partea ce ține de componența CSM, care trebuie să fie format din 12 membri – șase judecători, aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase „persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic”.

Respectiv, sunt excluși din componența CSM actualii membri din oficiu, adică procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție.

Se modifică și perioada mandatului membrilor CSM – de la patru, la șase ani.

Amintim că un proiect asemănător a fost avizat negativ de Curtea Constituțională. Și asta pentru că Guvernul a înaintat proiectul cu mai multe încălcări legislative. Constatările Curții au fost însă negate de șeful de la Justiție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal