„Nu mai redescoperiți Moldova” Vezi ce spun localnicii și primarii despre turismul intern pe timp de COVID-19

„Nu mai redescoperiți Moldova” Vezi ce spun localnicii și primarii despre turismul intern pe timp de COVID-19

Au redescoperit Moldova, însă au adus mari pagube naturii și localnicilor din cele mai frumoase regiuni ale țării. Vorbim de unii turiști care au lăsat în urmă grădini jefuite, animale furate, gunoaie, copaci tăiați, bătăi și multă gălăgie, scriu jurnaliștii de la ecopresa.md. 

Localnicii spun că virusul COVID-19 a provocat cel mai mare dezastru ecologic de până acum, întrucât cele mai frumoase zone au fost acaparate de un număr mai mare de turiști care au încălcat multe norme sociale.

Mai mult, aceștia au cucerit noi teritorii, de exemplu, plaje absolut goale și necunoscute turiștilor acum un an, precum cea de la Dumeni.

Publicitate

Peste noapte, o bună parte din săteni s-au trezit cu o tabără pasionată să redescopere Moldova, instalată exact peste drum de casele lor de pe malul lacului. „Descoperirea” s-a întâmplat zi și noapte, în ritmul muzicii de pe litoralurile ratate, în fumul amețitor al frigăruilor.

Fâșiile de pământ pe care s-au odihnit nu aparțin primăriilor din regiune, sunt zone de protecţie a apei. Asta înseamnă că nu a avut cine să strângă din urma lor, să amenajeze locurile de agrement și să limiteze accesul spre lac.Localnicii și primăriile au putut fi doar martori ai modului cum își improvizează turiștii moldoveni vacanțele pe propriul pământ.

...

Primarii localităților spun că nu pot interveni din cauza legislației, dar vor îndemna localnicii să curețe zonele protejate.

„Vara pe plajă a fost ca în Las Vegas, muzică, lumini… N-am cuvinte. (pe silabe) N-am cuvinte… Lasă după ei murdărie și mizerie și tot ei vin acolo peste o săptămână. După ce se termină sezonul, cu forțe proprii, o să ne adunăm și vom curăța, ce să facem?”, spune și primarul comunei Duruitoarea Nouă, Dinu Dlujanschi.

„Neavând terenul în gestiune, nu am putut împiedica accesul în zonă. Au distrus stratul de vegetație, au deteriorat cu mașinile malurile din zonele cu alunecări. Să vedeți cu ce problemă ecologică o să ne trezim peste 10-15 ani. Am locuit mulți ani peste hotare, nu-mi imaginez în Italia, de exemplu, să aprindă cineva un foc oriunde îi vine. Au amenzi foarte mari. La noi însă poliția nu poate amenda, inspecția ecologică nu poate. Legea e făcută astfel, încât, de la constatare până la amendă, e o cale birocratică foarte lungă. Dar cea mai mare problemă este că nu avem legislația care să permită valorificarea turismului rural.

Avem nevoie de un Statut ce ține de mediu în bazinele acvatice – să fie clar ce teritorii sunt potrivite pentru agrement, pentru agricultură etc. Noi nu avem dreptul să investim banii primăriei în curățirea teritoriilor care nu ne aparțin – dacă vine un control financiar, va trebui să răspundem. Cu toate acestea, vom aduna gunoiul, așa cum o facem în fiecare an, la încheierea sezonului – mobilizăm serviciile desconcentrate și curățim”, a declarat și primarul satului Costești, Nelu Glasu.

De altfel, informația privind situația precară a regiunilor care au înregistrat un flux mare de turiști e confirmată și de specialiștii de mediu. Fenomenul a fost a avut loc în toată țara.

„Vara aceasta am fost de două ori la Beleu: o dată la mijloc de iulie, și apoi la început de august. În iulie erau mulți vizitatori, dar aveai spațiu să te miști. În august însă am rămas dezgustată de incultura turiștilor veniți aici: muzică la volum maxim toată noaptea, chiar dacă alături erau și alți oameni. Mașini parcate la malul apei, cu grătare și muzică și petrecăreți pe care nu îi puteai ocoli. Cei care alegeau să se plimbe cu barca cu motor urlau din toți plămânii și chiuiau ca sălbaticii. Evident că nu mai era nici urmă de păsări. Un grup de vizitatori căutau pelicanii și ne-au întrebat dacă știm unde îi putea vedea. Le-am răspuns că pelicanii demult și-au luat tălpășița din cauza fluxului de oameni”, a spus și reprezentanta Societății pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii, Silvia Ursul.

Peisaj la Beleu surprins în timpurile non-COVID-19. Foto: Gheorghe Ţîcu

Turismul local s-a scumpit

Recent, BNS anunța că, pentru serviciile prestate populaţiei, a fost înregistrată majorarea tarifelor la: serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 5,9%, plata pentru foile de odihnă și tratament sanatorial – cu 3,2%, plata serviciilor pentru munca retribuită în gospodării – cu 2,8%, repararea apartamentelor – cu 2,4%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5% și închirierea apartamentelor – cu 1%.

În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preț la serviciile pentru energie electrică – cu 6,6% și la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,8%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal