Promo-LEX: Candidații la prezidențiale ar fi folosit în mai multe cazuri resurse administrative

Promo-LEX: Candidații la prezidențiale ar fi folosit în mai multe cazuri resurse administrative

Candidații la prezidențiale ar fi folosit în mai multe cazuri resurse administrative. Constatările aparțin experților Promo-LEX. La fel, echipele concurenților electorali nu ar fi folosit niciun leu pentru colectarea semnăturilor. 

Potrivit Observatorilor Promo-LEX, grupurile de inițiativă au desfășurat cel puțin 130 de activități în scopul colectării semnăturilor, dar și pentru promovarea politică. Cele mai multe activități au fost desfășurate de Igor Dodon – 52 activități, Maia Sandu (PAS) – 27 activități și candidatul înregistrat Andrei Năstase (PPPDA) – 24 activități. Cel puțin 25% din totalul acțiunilor organizate de candidatul independent Igor Dodon, sunt activități desfășurate de membri și simpatizanți ai PSRM.

La fel, au fost raportate cel puțin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative, dintre care 15 (65%) de Igor Dodon, 7 (30%) – Violeta Ivanov (PPȘ) și 1 (4%) – Maia Sandu (PAS).

La fel, specialiștii reiterează că niciun candidat la prezidențiale nu a raportat cheltuieli pentru activitatea colectorilor de semnături.

În schimb, în perioada 2 - 25 septembrie 2020 volumul veniturilor și cheltuielilor declarate la CEC de cele șapte grupuri de inițiativă este de 1.827.428 de lei. Nimeni nu a depășit plafonul de 994.250 lei stabilit de CEC.

Astfel, Violeta Ivanov (PPȘ) a cheltuit 269.100 de lei, Andrei Năstase (PPPDA)- 172.196 de lei, Renato Usatîi (PN) – 122.198 de lei, Igor Dodon (CI) – 30.794 de lei, Octavian Țîcu (PUN) – 57.697 de lei, Maia Sandu (PAS) – 13.757 de lei, Andrian Candu (PRO MOLDOVA) – 15.506 lei, Tudor Deliu (PLDM) – 8.810 lei, Dorin Chirtoacă (BE UNIREA) – 5.432 lei.

Precizăm că alegerile prezidențiale vor avea loc la data de 1 noiembrie curent.

Publicitate

Până în acest moment, CEC a înregistrat șase concurenți electorali. Este vorba de Rennato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (CI), Violeta Ivanov (P. Șor) și Maia Sandu (PAS). Alte două dosare - cele ale lui Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (UNIREA) - sunt în curs de examinare.

Din lista grupurilor de inițiativă înregistrate, a mai rămas cel al candidatului Sergu Toma (POM) să prezinte listele cu semnături. Trei pretendenți s-au retras din cursă (Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constatin Oboroc), iar unul nu a fost înregistrat (Andrian Candu).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal